Μπασκόζος: Κάθε μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι περίπλοκη και απαιτητική

Στο βαθμό δυσκολίας που έχει η προσπάθεια μεταρρύθμισης στην Δημόσια Υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος σε στρογγυλό τραπέζι που συμμετείχε στη διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο βαθμό δυσκολίας που έχει η προσπάθεια μεταρρύθμισης στην Δημόσια Υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος σε στρογγυλό τραπέζι που συμμετείχε στη διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Κάθε μεταρρύθμιση στην υγεία είναι μια περίπλοκη, σύνθετη και απαιτητική προσπάθεια. Η δυσκολία και η απαιτητικότητα αυξάνονται όταν η αλλαγή αυτή γίνεται υπό τις συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά και από την ιδιαιτερότητα της χώρας μας, στην οποία, παρά τις στρεβλώσεις, λειτουργούσε και ακόμα λειτουργεί βαθιά τραυματισμένο, ένα σύστημα πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, που έχει διαμορφώσει τις συνήθειες και τις προσδοκίες των ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για την κυβέρνηση αποτελεί μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, η καθολική κάλυψη με έμφαση στην ΠΦΥ και η διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων με βάση το κοινωνικό συμφέρον.

Ο κ. Μπασκόζος εξήγησε ότι για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αναγκαία μια διαλεκτική σύνθεση ανάμεσα στις μονάδες υγείας γειτονιάς και στις υπάρχουσες δομές ΠΕΔΥ, στους οικογενειακούς-γενικούς γιατρούς και τους γιατρούς ειδικοτήτων, ώστε να παρέχεται ποιοτική φροντίδα και να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις σε ειδικούς.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο-κρατικό τομέα και τον ιδιωτικό τομέα, στην κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, στο δημόσιο συμφέρον και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των επαγγελματιών υγείας, ωστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης για όλους στην ιατρική τεχνολογία και στα ιατρεία γειτονιάς με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας.

«Όλα αυτά με στόχευση την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και την καθολική δωρεάν ισότιμη πρόσβαση για όλους» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «τίποτα δεν ξεκινά από το μηδέν, ιδιαίτερα σε αναπτυγμένες χώρες όπως οι δικές μας, ο δρόμος όμως προς τις απαραίτητες αλλαγές δεν είναι πάντα στρωμένος με άνθη και η κατάκτηση της συναίνεσης και της ενεργητικής στήριξης της κοινωνίας και των λειτουργών της υγείας αποτελεί αναγκαίο όρο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk