Το βαρύ αντίτιμο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας

Αν θέλουμε να δούμε τη θετική πλευρά του χθεσινού Eurogrou…

Το βαρύ αντίτιμο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας | tovima.gr
Αν θέλουμε να δούμε τη θετική πλευρά του χθεσινού Eurogroup είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου. Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα μπει τουλάχιστον ένα φρένο στην αβεβαιότητα που κυριαρχούσε τις τελευταίες εβδομάδες και υπονόμευε συνολικά την κατάσταση στην οικονομία.Από εκεί και πέρα ,παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, είναι σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Τα περιβόητα προληπτικά μέτρα, για τα οποία έδινε υποτίθεται ανένδοτη μάχη η κυβέρνηση, αντικαταστάθηκαν με τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών.Ένα μηχανισμό μάλιστα που θα προβλέπει την οριζόντια περικοπή δαπανών χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής μέτρων από την κυβέρνηση. Όπως επιβεβαίωσε και ο κ.Τσακαλώτος οι μόνοι τομείς που δεν θα μπορούν να υπάρχουν περικοπές είναι η άμυνα και η κοινωνική πρόνοια.

Η κυβέρνηση σήκωσε δηλαδή ψηλά τις σημαίες της αντίστασης, όπως συνήθως, καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας, για να αποδεχθεί στη συνέχεια,με το απαραίτητο φύλο συκής, ότι απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές.Με το εκ των υστέρων επιχείρημα ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αφού θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

Και εδώ αρχίζουν τα ακόμα πιο δύσκολα. Οποιαδήποτε παλινωδία, οποιαδήποτε καθυστέρηση, οποιαδήποτε αντίσταση από υπουργούς που θα οδηγούν στη ματαίωση ή την ανεπαρκή εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει, θα ακολουθείται από πολύ πιο οδυνηρές και ισοπεδωτικές παρεμβάσεις. Όσο για το χρέος το πλαίσιο συζήτησης που τέθηκε με τα τρία στάδια,απέχει πολύ από του να θεωρηθεί ότι εξασφαλίσαμε μια σημαντική ελάφρυνση του.Με τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική για να γεφυρωθούν οι διαφορές, παραπέμπεται σε μελλοντικές αποφάσεις,που θα κριθούν ανάλογα με τις ισορροπίες της εποχής.


Το δεδομένο είναι ότι οι έλληνες πολίτες καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής και διοικητικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης.Με ένα ακόμα βαρύ πακέτο μέτρων που κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη και με ένα ακόμα χειρότερο ,αν αποδειχθεί στην πορεία, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία,δεν μπορεί ή δεν θέλει για τους γνωστούς ιδεοληπτικούς λόγους,να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk