Μητσοτάκης προς Τσίπρα: «Δεν είστε αριστερός, οπορτουνιστής είστε»

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Έκανε λόγο για κατά συρροή ψεύτη, τον οποίο δεν εμπιστεύεται κανείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» του πρωθυπουργού.

Σε νέα μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προσωπικά προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης κατά την συζήτηση επί του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου θέτοντας εκ νέου το ζήτημα των εκλογών και χαρακτηρίζοντάς τον «κατά συρροή ψεύτη». «Δεν μιλήσατε ποτέ την γλώσσα της αλήθειας. Κανείς δεν σας πιστεύει ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό», του είπε, ενώ επικαλούμενος τον αμερικανό συγγραφέα Μαρκ Τουέιν «που είχε πει ότι υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές αλλά δεν είχε την τιμή να σας γνωρίσει διότι τότε θα έλεγε υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

«Δεν είστε αριστερός, οπορτουνιστής είστε, που θα κάνετε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα», είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Υπάρχουν δυο είδη υπουργών: οι δήθεν ιδεολόγοι και οι γνήσιοι οπορτουνιστές της εξουσίας και υπάρχει και ο κ. Τσίπρας που συνδυάζει και τα δύο». Μάλιστα έκανε λόγο για «κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα και την ανυποληψία», ενώ δήλωσε: «Το σκίσιμο των μνημονίων ήταν η πιο χυδαία εξαπάτηση των ασθενέστερων τάξεων».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει τον λογαριασμό για την ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «μπορεί να φέρει οτιδήποτε στην Βουλή, δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία». «Λόγια του αέρα και λόγια ψεύτικα οι υποσχέσεις του», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο της δημοκρατίας δεν είναι οι νόμοι αλλά η ντροπή».

«Κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία διολισθαίνετε, πριονίζετε τους θεσμούς», είπε στον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείτε να αποτρέψετε την καταστροφή που έχετε προκαλέσει». «Θα είστε ο πιο νέος πρώην πρωθυπουργός και ο πιο απαξιωμένος», ανέφερε ενώ από τα πυρά του κ. Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος για τον οποίο είπε ότι «δεν είχε την τσίπα να παραιτηθεί διότι παραβίασε ο ίδιος την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει», αναφορικά με το αφορολόγητο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής. «Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση της φορολογίας, στοχευμένη μείωση των δαπανών και δίκαιη κατανομή των βαρών», είπε, «αντίθετα η κυβέρνηση αυξάνει φόρους κα εισφορές οδηγώντας στην αύξηση της φοροδιαφυγής κα εισφοροδιαφυγής». Χαρακτήρισε δε το ασφαλιστικό «ταφόπλακα κάθε αναπτυξιακής προοπτικής που δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος».

«Το ασφαλιστικό που φέρατε οδηγεί σε πόλεμο γενεών, ανοίγει μέτωπο με την παραγωγική Ελλάδα, μετατρέπει το σύστημα σε προνοιακό και διαιωνίζει το πρόβλημα, ενώ μειώνει την εθνική σύνταξη και τις υφιστάμενες συντάξεις για τους πιο αδύναμους», ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ακόμα «επιτομή της δικής σας ανικανότητας» και «αχταρμά μέτρων» με αρνητικές επιπτώσεις, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ξαναέρθουν να ψηφίσουν μέτρα: και τους έμμεσους φόρους και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν είναι η τελευταία παρέμβαση, αλλά το αντίθετο: «Είναι βέβαιο ότι οι θυσίες των πολιτών θα είναι δίχως αντίκρισμα και οι πολίτες θα κληθούν και πάλι να καταβάλλουν το τίμημα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «τα μέτρα που ψηφίζουμε οφείλονται αποκλειστικά στην ανικανότητά σας». «Χωρίς να δίνετε καμία προοπτική βιωσιμότητα και πολύ γρήγορα θα χρειαστούν και νέα μέτρα. Μήπως αυτός είναι ο σχεδιασμός σας; Να μεταφέρετε στις επόμενες κυβερνήσεις τα βάρη;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, εξάλλου, «στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει μόνο η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ενώ το νομοσχέδιο δεν αναδιανέμει πλούτο, μοιράζει μιζέρια και βυθίζει περισσότερο στο τέλμα».

«Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει πραγματική ελπίδα. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος αλλά θα στηρίζεται στην δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής ευθύνης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα της παράταξής του, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που κάνουμε με τους πολίτες». «Δεν έχουμε πια πελατειακές δεσμεύσεις. Αφήσαμε με θάρρος πολύ πίσω τις πρακτικές αυτές», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει τους φόρους με σεβασμό στις δεσμεύσεις αλλά με διαφορετικό μείγμα δημοσιονομική πολιτικής μειώνοντας στοχευμένα και λελογισμένα δαπάνες.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, τόνισε ότι «και να κλείσει -και ευχόμαστε να κλείσει- η οικονομία δεν θα ανακάμψει και τα προληπτικά μετρά θα καταστούν υποχρεωτικά». Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στους δανειστές λέγοντας: «Υπάρχει ευθύνη και από τους δανειστές μας που παρακολουθούν μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται και μας φορτώνουν νέα μέτρα που ξέρουν ότι δεν θα φτάνουν και για αυτό μας ζητούν προληπτικά μέτρα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα των εκλογών: «Ζήτησα να φύγει αυτή η κυβέρνηση για να υπάρξει μια νέα αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Το έκανα με περίσκεψη. Πάντα επεδίωκα τη συναίνεση και τη σύνθεση», ανέφερε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά: «Εκλογές στις οποίες ο λαός γνωρίζοντας την αλήθεια θα αποφασίσει ο ίδιος κυρίαρχα για το μέλλον του, για μπει τέλος στον διασυρμό και την φτωχοποίηση, για μια κυβέρνηση με σχέδιο που να μπορεί να συζητά αξιόπιστα με τους δανειστές και να συνομιλεί με την κοινωνία για μια ισχυρή Ελλάδα και όχι εκτεθειμένη σε γεωπολιτικές θύελλες».

Το κόστος από τις εκλογές «είναι μικρότερο από τον όλεθρο που ζούμε», είπε, προειδοποιώντας πως «δεν αργεί η ώρα που θα εγκαταλείψετε την εξουσία και μαζί σας θα εγκαταλειφθούν όλοι οι μύθοι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού και του μύθου της κυβέρνησης της αριστεράς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk