Ευ. Βενιζέλος: «Εκεί που φτύνατε, γλείφετε»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει την πιο ακραία μνημονιακή πολιτική ενώ παίζει ακραίο παιχνίδι με τους θεσμούς και τα εθνικά θέματα. «Εκεί που φτύνατε γλείφετε. Αντί κατάργησης του μνημονίου φτάσαμε στο τρίτο και τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπήρξε κανένα οικονομικό, κοινωνικό έρισμα, ούτε κόκκινες γραμμές, ούτε στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης», ανέφερε.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας διαμηνύοντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν μόνο όταν χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε όταν αυτές κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν την επιλογή των πρόωρων εκλογών». «Πέφτουν υπό το βάρος της κοινής κατακραυγής και ακόμη χειρότερα, πέφτουν υπό το βάρος της ευθύνης τους όταν παίζουν με τη φωτιά», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έχετε εγκλωβιστεί στην υπαρξιακή σας αντίφαση, έχετε όμως δυστυχώς εγκλωβίσει και τη χώρα σε ένα εθνικό αδιέξοδο». Τους προειδοποίησε δε να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι «η επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχει αξία μεγαλύτερη από τη συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται».

Τα τρία σενάρια

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τρία σενάρια:

1. Το «αθώο σενάριο»: «Η εφαρμογή του τρίτου και τέταρτου μνημονίου, η λήψη μέτρων και άλλων μέτρων και πάλι μέτρων, η απλή υπόσχεση των εταίρων περί του συμπληρώματος του PSI στο χρέος αλλά με όρους που διατηρούν την αμφιβολία στις αγορές και μετά, το αγκίστρωμα στην εξουσία και η αναμονή της ανάκαμψης το 2018, ώστε να κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά την υποτιθέμενη ανάκαμψη, εφαρμόζοντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική στην πιο ακραία μορφή». Όπως είπε «αυτό είναι πολύ απλό αλλά και πολύ δύσκολο σενάριο, γιατί η ίδια η παρουσία σας το καθιστά ανέφικτο και το υπονομεύει».

2. Το «δεύτερο σενάριο»: «Το βλέποντας και κάνοντας σε βάρος του τόπου, μεροδούλι-μεροφάι, αρκεί να μένετε στην εξουσία μέρες, ώρες, έναντι παντός τιμήματος». Όμως το χαρακτήρισε «σενάριο ανεπαρκές και επικίνδυνο λόγω του μεγέθους των ευθυνών σας».

3. Το «τρίτο σενάριο»: «Να παίξετε και πάλι εν ου παικτοίς, ρίχνοντας την ευθύνη στους κακούς εταίρους, στο ΔΝΤ, στον Schaeuble, στην κακή αντιπολίτευση, παίζοντας ένα ακραίο τυχοδιωκτικό παιχνίδι με τους θεσμούς, με τη Δικαιοσύνη, με τις Ανεξάρτητες Αρχές, με το δημοψήφισμα, ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τα εθνικά θέματα, ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το νόμισμα». Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή «το ζήτημα δεν είναι ζήτημα οικονομίας αλλά δημοκρατίας και κράτους δικαίου, γιατί όλα αυτά που περιγράφω δεν είναι ζητήματα οικονομικής πολιτικής αλλά ζητήματα σεβασμού των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ συνέστησε στην κυβέρνηση: «Μην αποτολμήσετε κάτι τέτοιο».

Το τέταρτο μνημόνιο

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αντί για την κατάργηση του Μνημονίου, φτάσαμε στο τρίτο και τώρα φτάνουμε στο τέταρτο Μνημόνιο συνδυασμένο μάλιστα με το ζήτημα του χρέους, τέταρτο Μνημόνιο για να δοθεί αυτό που έχει ήδη δοθεί από το 2012 και το οποίο δυστυχώς δεν μπορούν να προεξοφλήσουν θετικά για τη χώρα οι αγορές, διότι θα υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων, που θα τάσσει αυτό το συμπληρωματικό Μνημόνιο».

«Αντί για λεβέντικες μονομερείς ενέργειες, για ονομαστικό δήθεν κούρεμα, για παύση πληρωμών, εκλιπαρείτε για μία δήλωση ότι θα δοθεί το συμπλήρωμα του PSI του 2012, το οποίο τώρα το βλέπετε βέβαια ως κάτι δυσθεώρητο», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Μάλιστα είπε ότι «η οπισθοχώρηση (της κυβέρνησης) ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, που έχει κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις, στην προοπτική της χώρας».

«Και όλα αυτά επειδή χάνετε σκοπίμως χρόνο σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, σε βάρος της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, μόνο και μόνο για να βρείτε εσωκομματικά προσχήματα, γιατί η κοινωνία δεν πιστεύει ούτως ή άλλως τίποτα πια από όσα λέτε, αλλά έχετε ανάγκη από εσωκομματική αφήγηση, γιατί μόνον έτσι μπορεί να συγκρατηθεί μία ομάδα στην εξουσία», υπογράμμισε. Άσκησε δε σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό / φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προειδοποιώντας ότι «επίκειται συνέχεια και έχουν καταρρεύσει όλα, οι κόκκινες γραμμές, τα κόκκινα δάνεια, όλες οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις».

Ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η χώρα χρειάζεται να ελπίσει και εσείς την απειλείτε και την τρομάζετε για να έχετε δήθεν πολιτική αφήγηση. Η χώρα χρειάζεται να ενωθεί και εσείς την διχάζετε σε μία ψευτοταξική βάση, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο χαμηλότερο επίπεδο. Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει, να υπερβεί το μνημόνιο, να βγει από την κρίση και εσείς τη βάζετε ολοένα βαθύτερα σε καθεστώς μνημονίου παίζοντας τα καλά παιδιά των Ευρωπαίων πιστωτών. Το ζήτημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πολιτικό λοιπόν. Συνίσταται στο γεγονός ότι βρίσκεστε εσείς στην κυβέρνηση εκβιάζοντας την ιστορία και αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τραβήξει πολύ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk