Οι σειρήνες του πολέμου της ψηφιακής μεταμφίεσης έχουν ηχήσει. Μετά την προσθήκη της δυνατότητας «ζωντανών» φίλτρων σε λήψεις μέσω του Snapchat, το Facebook απαντά προσθέτοντας μια εφαρμογή αφιερωμένη στην κάμερα!
Πρόσφατα ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε στην εξαγορά της πρωτότυπης εφαρμογής MSQRD (masquerade) η οποία επιτρέπει στους χρήστες την προσθήκη φίλτρων, αστείων χαρακτηριστικών προσώπου και αξεσουάρ σε selfies και βίντεο, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το αντίτιμο που κατέβαλε για την απόκτησή της. Το Facebook αναφέρει ότι η νέα εφαρμογή του αναπτύσσεται από μια ειδική ομάδα στο Λονδίνο, με σκοπό να προσφέρει στους απανταχού χρήστες μια «φρέσκια» και διασκεδαστική δυνατότητα που θα ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, αλλά και να αυξήσει παράλληλα τον χρόνο παραμονής τους στο μπλε κοινωνικό δίκτυο.
Η τεχνολογία πίσω από το MSQRD πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για το νέο εγχείρημα του Facebook, ωστόσο το δημοφιλές app θα συνεχίσει να υφίσταται για τους χρήστες που το έχουν ήδη αγαπήσει. Είναι ήδη διαθέσιμο μέσω AppStore και GooglePlay. «Η επικοινωνία μέσω βίντεο τώρα ξεδιπλώνεται» αναφέρει η εταιρεία πίσω από το MSQRD. «Εχουμε εργαστεί σκληρά για να κάνουμε το βίντεο ακόμη πιο διασκεδαστικό και συναρπαστικό δημιουργώντας φίλτρα τα οποία ενισχύουν ή αλλάζουν την εμφάνιση του χρήστη. Τώρα είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Facebook για να φέρουμε την τεχνολογία μας σε τόσο πολύ κόσμο –κάτι που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε».
Αυτοκίνητο-«ματριόσκα»
Πόσες φορές δεν έχουμε ταλαιπωρηθεί ψάχνοντας για πάρκινγκ. Και πόσες φορές δεν έχουμε τελικά παρκάρει τόσο μακριά που χρειάζεται να περπατήσουμε αρκετά για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεών μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα παρκάρουμε μακριά, η Audi κρύβει ένα… πατίνι στον προφυλακτήρα της, όπως παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Πεκίνου (25 Απριλίου-4 Μαΐου). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του concept της Connected Mobility, η εταιρεία παρουσίασε ένα Q3 compact crossover, το οποίο στον πίσω προφυλακτήρα του φιλοξενεί ένα ηλεκτροκίνητο scooter για σύντομες μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Το κρυφό «συρτάρι» θα λειτουργεί και ως θέση φόρτισης του scooter, ώστε να είναι πάντοτε… ετοιμοπόλεμο.
Ακόμη, προκειμένου ο οδηγός να μην πατινάρει στα τυφλά, στο τιμόνι του scooter υπάρχει ειδική θέση για την τοποθέτηση του smartphone του και την ενεργοποίηση της εφαρμογής πλοήγησης της Audi MMI connect.
«Ασπίδα» για drones
Με τα drones να έχουν κυριολεκτικά κατακτήσει τους αιθέρες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα τολμηρά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα εισέρχονται σε επικίνδυνες εναέριες ζώνες, π.χ. πάνω από αεροδρόμια. Για τον λόγο αυτόν, η αμερικανική εταιρεία DroneShield δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα εντοπισμού drones ικανό να εντοπίζει με ακρίβεια τους ιπτάμενους «εισβολείς».
Η διαφορά του εν λόγω συστήματος από τα ραντάρ και τις κάμερες είναι ότι βασίζεται στον ηχητικό εντοπισμό των μικρών ιπτάμενων οχημάτων. «Καταγράφουμε ήχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στη συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μας, απομονώνουμε μέρος τους, εντοπίζοντας το drone και προσδιορίζοντας τον τύπο του» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέιμς Γουόκερ. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας βάσης δεδομένων, στην οποία υπάρχει όλη η απαραίτητη ηχητική «βιβλιογραφία» γύρω από τα διάφορα μοντέλα drones.
Η εταιρεία προτείνει μια «ασπίδα» για drones μεγάλης εμβέλειας (ενός χιλιομέτρου) αλλά και μικρής εμβέλειας (70-80 μέτρων), η οποία θα μπορούσε π.χ. να τοποθετηθεί σε κολόνες ηλεκτροδότησης ή φωταγώγησης στους δρόμους, στο κέντρο της πόλης.
Πληκτρολόγηση με ένα χέρι
Μια εφαρμογή πληκτρολογίου αφιερωμένη στο iPhone δημιούργησε η Microsoft. O λόγος για το Word Flow, ένα καμπυλωτό πληκτρολόγιο τύπου QWERTY που έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει την πληκτρολόγηση με το ένα χέρι.
Ενα από τα παράπονα των κατόχων συσκευών μεγαλύτερου μεγέθους είναι η ανάγκη δύο χεριών κατά την πληκτρολόγηση. Η νέα εύχρηστη εφαρμογή της Microsoft έρχεται να προσφέρει λύση στο πρόβλημα ενώ παράλληλα, για ακόμη πιο γρήγορη πληκτρολόγηση, επιτρέπει το «σύρσιμο» του δαχτύλου πάνω από τα γράμματα και τη μετάφρασή του σε λέξεις, χάρη σε έναν αλγόριθμο πρόβλεψης κειμένου.
Το Word Flow μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να διευκολύνει την πληκτρολόγηση με το δεξιό ή με το αριστερό χέρι, μαζεύοντας τα γράμματα της αλφαβήτου στο κάτω δεξιό ή αριστερό μέρος της οθόνης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ