Κόντρες πίσω από το «διαζύγιο» Φ. Προβατά με την παράταξη Καμίνη

Πολιτικές διαφωνίες ως προς την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλους δημοτικούς συμβούλους για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη ώθησαν τον κ. Φώτη Προβατά στην ανεξαρτητοποίησή του.

Πολιτικές διαφωνίες ως προς την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλους δημοτικούς συμβούλους για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη ώθησαν τον κ. Φώτη Προβατά στην ανεξαρτητοποίησή του. Κομβικό ρολο έπαιξε η αδυναμία «συμβίωσής» του με άλλα στελέχη της παράταξης Καμίνη που θεωρούν ότι οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του, ο καταγγελτικός και ενίοτε προσβλητικός τρόπος έκφρασής του αποτελεί πρόβλημα και για την υλοποίηση πολιτικών επιλογών της πλειοψηφίας. Ο κ. Προβατάς συχνά εμφανίζει ως δείγμα δημοκρατικής λειτουργίας το δικαίωμα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων να διαφοροποιούνται και να εκφράζονται ελεύθερα ως μειοψηφία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποτήρι ξεχείλισε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν ο κ. Προβατάς συγκρούστηκε ανοιχτά με τον αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Βαρελά – ο δήμαρχος έλειπε στο Αμστερνταμ (20-21 Απριλίου) μετέχοντας στη συνάντηση των 28 δημάρχων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών της ΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση Δικτύου Πόλεων Αλληλεγγύης για την προσφυγική κρίση.
Όπως περιγράφουν από το ηγετικό επιτελείο του κ. Καμίνη, σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Προβατάς, έχοντας διαφοροποιηθεί στο ζήτημα του πάρκου της οδού Κύπρου και Πατησίων, «υπερέβη τα εσκαμμένα χρησιμοποιώντας απαξιωτικές εκφράσεις κατά του κ. Βαρελά και άλλων δημοτικών συμβούλων». Το θέμα έλαβε διαστάσεις και όταν επέστρεψε από το εξωτερικό ο δήμαρχο, ετέθη επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη».
Ο κ. Καμίνης αποδοκίμασε εμμέσως τη συμπεριφορά του κ. Προβατά, με βάση την ανάγνωση των πρακτικών από το δημοτικό συμβούλιο, ή έστω δεν τον στήριξε.
Η περίπτωση του επί χρόνια συνεργάτη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και εκ των προβεβλημένων στελεχών της δημοτικής παράταξής «Δικαίωμα στην Πόλη» δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες τρεις παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων της παράταξης Καμίνη, οι οποίες υπεβλήθησαν από τις αρχές του 2015 και μετά. Ο συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός, ο ηθοποιός κ. Αντώνης Καφετζόπουλος και ο συγγραφέας κ. Πέτρος Μάρκαρης, μετά την παραίτησή τους, αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από επιλαχόντες του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη».
Ο κ. Προβατάς παραμένει δημοτικός σύμβουλος αλλά αποχωρεί από την παράταξη Καμίνη, όπως προκύπτει από τις δυο λιτές επιστολές στις οποίες δεν δίνει περαιτέρω εξηγήσεις για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η επιλογή του. Μια επιστολή έστειλε προς τον κ. Καμίνη αναφέροντας ότι παραιτείται από τη θέση του υπευθύνου για θέματα συνεργασίας με την Κίνα και μια επιστολή έστειλε προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κυρία Νέλλη Παπαχελά με την οποία ενημερώνει για την ανεξαρτητοποίησή του στο δημοτικό συμβούλιο.

«Εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες στην παράταξη που από καιρό έχουν αναδειχθεί και επανέρχονται με οδήγησαν εκ των πραγμάτων σε αυτή την κίνηση» τόνισε ο κ. Προβατάς μιλώντας στο «Βήμα». Όμως δεν θέλησε να επεκταθεί και απέφυγε την κάθε αναφορά σε συγκεκριμένους λόγους. Περιορίστηκε μόνο στο να σημειώσει ότι «δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις», τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, που περνά τόσο τραγικές στιγμές σε εθνικό επίπεδο ο τόπος, μοιάζουν δευτερεύοντα όλα αυτά, αν και το αυτοδιοικητικό πεδίο έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή των κατοίκων της πόλης».
«Τεχνοκράτης και αριστερός»
Πάντως, αρνείται κάθε σύνδεση της κίνησης αυτής με την κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλοί σκέφτηκαν ότι μπορεί να ασχολείται εδώ και τρεις δεκαετείες με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά είναι ακόμα πιο μακρά η πολιτική δράση του στον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά όταν και ο ίδιος μιλά για τη στάση του στο δήμο Αθηναίων συνηθίζει να λέει ότι «είμαι τεχνοκράτης αλλά και αριστερός».
Ο πολιτικός μηχανικός, με οικονομικές σπουδές και μεγάλη εργασιακή εμπειρία ως αναπτυξιακός και επενδυτικός σύμβουλος, υπήρξε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Σήμερα, μετά την αποχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη από τη ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, τον ακολούθησε. Παραμένει στενός συνεργάτη του κ. Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο κ. Προβατάς αυτοπροσδιορίζει τη δική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση ως έντονα κριτική.
Στο βιογραφικό του περιλεμβάνεται ότι υπήρξε στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στο ΕΜΠ και στην ΕΦΕΕ, στη συνέχεια, κατά την περίοδο της χούντας 1967-74, ήταν στην Οργάνωση Νεολαίας «Ρήγας Φεραίος», και υπέστη διώξεις και φυλακίσεις για την αντιδικτατορική του δράση.
Κατά την οκταετία 1978-86 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Αθηναίων, με δήμαρχο τον Δημήτρη Μπέη.
Η συνεργασία του με τον κ. Καμίνη έδωσε νέα διάσταση στην ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση. Όσοι βλέπουν πίσω από την κίνηση ανεξαρτητοποίησής του κίνητρα που αφορούν κυρίως το πεδίο της τοπικής διοίκησης εκτιμούν ότι ο κ. Προβατάς το τελευταίο διάστημα δεν ήταν στην «πρώτη γραμμή», αλλά σχετικά «πιο υποβαθμισμένος» σε σχέση με την προηγούμενη πορεία στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Καμίνης, κατά την πρώτη θητεία του στον δημιαρχιακό θώκο, τον είχε ορίσει αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για τις διεθνείς και τις δημόσιες σχέσεις, ενώ στη συνέχεια ο κ. Προβατάς εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (2013).
Τώρα στη δεύτερη θητεία Καμίνη ορίστηκε υπεύθυνος για την οικονομική και εμπορική συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η θέση αυτή συνδεόταν και με την εργασιακή εμπειρία που είχε σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής – μεταξύ άλλων είχε διατελέσει γενικός διευθυντής στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εθνικός εκπρόσωπος στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Δημοσίων Επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες, επενδυτικός και αναπτυξιακός σύμβουλος κυβερνήσεων, κρατικών οργανισμών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk