Μοναχισμός

Πληροφορώ δεν είναι επικοινωνώ, είπε ο γάλλος γκουρού της επικοινωνίας Ντομινίκ Βολτόν μιλώντας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μοναχισμός | tovima.gr
Πληροφορώ δεν είναι επικοινωνώ, είπε ο γάλλος γκουρού της επικοινωνίας Ντομινίκ Βολτόν μιλώντας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η επικοινωνία προϋποθέτει τη διαπραγμάτευση που, αν επιτύχει, οδηγεί στην αμοιβαιότητα, στη συνεννόηση, στη συγκατοίκηση, στην ανοχή. Επομένως ο χρόνος της επικοινωνίας είναι αργός, ενώ ο χρόνος της πληροφόρησης είναι ταχύτατος. Η όλη διαδικασία της πληροφόρησης είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, σε τέτοιον βαθμό που η τεχνολογία σήμερα να παρουσιάζεται ως η μόνη ισχυρή ιδεολογία. Αλλά σύντομα θα υπάρξει αντίδραση κατά της τυραννίας της τεχνολογίας, πρόβλεψε ο Ντομινίκ Βολτόν. Ενα είδος αντεπανάστασης που θα μας απομακρύνει από το κυνηγητό της πληροφορίας, τις ατέλειωτες – και άχρηστες εν πολλοίς – ώρες να ανταλλάσσουμε στο φέισμπουκ, στα μέιλ μας, στο τουίτερ και όπου αλλού. «Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα ξεκαλωδιωθείτε» είπε ο Ντομινίκ Βολτόν στους έκπληκτους φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου για τους οποίους έκανε ένα ειδικό μάθημα την περασμένη Τρίτη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν κιόλας κάποιες αντίθετες στο ρεύμα κινήσεις. Είναι πριν απ’ όλα το κίνημα του νεο-μοναχισμού (neo-monastic), κυρίως εικοσάρηδες και τριαντάρηδες χριστιανοί που εγκαταλείπουν τον καταναλωτικό τρόπο ζωής και προσχωρούν στη λεγόμενη «θεολογία του απαραίτητου» (theology of enough). Οργανώνονται σε κοινοβιακές κοινότητες, προσεύχονται μαζί και μοιάζουν σαν μια αναβίωση, με άλλους όρους, των χίπις. Ο νεο-μοναστισμός αγγίζει και νέους πέρα από τον χριστιανισμό, που πιστεύουν ότι η συσσώρευση πλούτου και αντικειμένων οδηγεί σε μια νέα ανισότητα που καταστρέφει άτομα και περιβάλλον.
Μια άλλη κίνηση ονομάζεται «μουστανιασμός» από το ψευδώνυμο Money Mustache του 40χρονου καναδικής καταγωγής Πίτερ Αντίνι, που αφού έκανε μεγάλη και ακριβά πληρωμένη καριέρα σε εταιρεία τεχνολογίας, τα εγκατέλειψε όλα για το Λόνγκμοντ του Κολοράντο όπου εξελίσσεται σε γκουρού της λιτής, σπαρτιατικής ζωής. Ο Αντίνι δείχνει στους Αμερικανούς πώς είναι να ζεις με 24.000 δολάρια τον χρόνο.
Δεν ξέρω αν οι κινήσεις αυτές οδηγήσουν κάπου, αν θα γενικευτούν. Αλλά δεν μπορώ παρά να θυμηθώ το προφητικό βιβλίο «Μηδέ ο Μαρξ μηδέ ο Χρηστός» ενός άλλου Γάλλου, του Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ, για την Αμερική ως χώρα του καινούργιου και του αντι-καινούργιου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk