Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι έχουν «απηυδήσει» με τη Γερμανία

Οι Ευρωπαίοι «έχουν απηυδήσει» με τη Γερμανία «που δίνει μαθήματα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ωστόσο, παρά την αναγνώριση αυτή, ούτε ο ίδιος απέφυγε να δώσει συμβουλές όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. «Η πολιτική της ΕΚΤ έχει φτάσει στα όριά της» είπε στη γραμμή Σόιμπλε.

Οι Ευρωπαίοι «έχουν απηυδήσει» με τη Γερμανία «που δίνει μαθήματα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ωστόσο, παρά την αναγνώριση αυτή, ούτε ο ίδιος απέφυγε να δώσει συμβουλές όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. «Η πολιτική της ΕΚΤ έχει φτάσει στα όριά της» είπε στη γραμμή Σόιμπλε.

«Η Ευρώπη υποφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο από το γεγονός ότι οι άλλες χώρες έχουν απηυδήσει με το ότι η Γερμανία πιστεύει πάντα ότι τα ξέρει όλα καλύτερα» και «δίνει στους άλλους μαθήματα», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση ορισμένων γερμανών συντηρητικών να τεθεί ένας Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει το 2019 η θητεία του νυν προέδρου της, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα χρειαστεί «κάποιος που να είναι ικανός», τόνισε ο Γκάμπριελ.

«Η πολιτική της ΕΚΤ έχει φθάσει στο όριο της»

Παίρνοντας πάντως θέση σε μια συζήτηση που μαίνεται στη Γερμανία σχετικά με την ΕΚΤ και τις συνέπειες της δράσης της, υποστήριξε, όπως είχε κάνει πριν απ’ αυτόν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πολιτική του ευρωπαϊκού νομισματικού θεσμού προσφέρει πυρομαχικά στην άκρα δεξιά, αλλά και ότι το μόνο που κάνει είναι «να απαντά στα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Δεν πρέπει να βλέπουμε στην πολιτική της ΕΚΤ την καρδιά του προβλήματος, όμως δεν πρέπει ούτε και να αποφεύγουμε να κρίνουμε και να επικρίνουμε την πολιτική της ΕΚΤ», δήλωσε.

Η ΕΚΤ «έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της» για να τονώσει τις τιμές και την οικονομία στην ευρωζώνη, διαπίστωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων.

Όπως είπε, η πολιτική τυπώματος χρήματος και μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δώσει πνοή στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, έχει φτάσει στα όριά της και οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν προχωρώντας σε επενδύσεις, αντί να αποταμιεύουν.

«Μια κεντρική τράπεζα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει την κρίση ανάπτυξης, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη μιας επιθετικής επενδυτικής πολιτικής», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Το τύπωμα χρήματος δεν είναι μια βιώσιμη οικονομική πολιτική».

Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε, ωστόσο, πως η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια σε χαμηλά-ρεκόρ και να εκκινήσει πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων ήταν αντίδραση στα χρόνια μέτρων λιτότητας που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Οι Γερμανοί, πρωταθλητές στην αποταμίευση, είναι πολύ αρνητικοί στα χαμηλά επιτόκια, ένα από τα εργαλεία της ΕΚΤ για να τονώσει τον πληθωρισμό, το οποίο όμως εμποδίζει την αποταμίευση να καρποφορήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk