Τα ζητήματα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ρυθμίσεις στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την «απολιτικοποίηση / αποκομματικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης αλλά και ζητήματα ταχείας βαθμολογικής εξέλιξης προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν κυβερνητικοί παράγοντες με το «κουαρτέτο» το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί, μετά τις 8.00 το βράδυ, συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Στην αιχμή των προσπαθειών του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου έχει τεθεί με έμφαση το ζήτημα της πρόσληψης εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συντονισμό με τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη.
Από βολιδοσκόπηση των κυβερνητικών στελεχών προς το «κουαρτέτο» αλλά και βάσει συζητήσεων που έχουν γίνει δεν αναμένεται ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού το 2016 να φτάσει καν το 1/5 του αριθμού δασκάλων και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητά το υπουργείο Παιδείας, εάν και εφόσον καταστεί και αυτό εφικτό.
Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να διευκρινισθεί επίσης το ζήτημα κάποιων συγκεκριμένων δεσμεύσεων για μείωση δαπανών στο Δημόσιο είτε αφορά περικοπή επιδομάτων είτε λειτουργικών εξόδων κ.ά. είτε το θέμα των ειδικών μισθολογίων.
Πάντως, στο γενικότερο πλαίσιο μένει να φανεί αν θα «κλειδώσουν» θέματα για τα οποία υπήρξε προσέγγιση κατά την τελευταία συνάντηση που είχε προ δεκαημέρου ο κ. Βερναρδάκης. Αφορούσαν τη δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις το 2016 και στη συνέχεια μία προς τέσσερις το 2017, μία προς τρεις το 2018 και μία προς δύο το 2019.
Παράλληλα, υπήρχε σύγκλιση στο ότι θα «αφαιρούνται» από το συνολικό ποσοστό των προγραμματισμένων κατ’ έτος προσλήψεων οι εκκρεμείς υποθέσεις προσλήψεων προηγούμενων ετών οι οποίες, αν και είχαν προϋπολογισθεί, δεν πραγματοποιήθηκαν.
Επίσης στην προηγούμενη συνάντηση η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών έφτασαν κοντά σε συμφωνία ως προς το να μη συνυπολογίζονται στις προγραμματισμένες προσλήψεις οι επανατοποθετήσεις ή οι διορισμοί με βάση αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων και οι προσλήψεις λόγω της εφαρμογής αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ιατροί).
Την ίδια ώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για άμεση κατάργηση των παλιών γενικών γραμματέων μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας περί κυβερνητικών οργάνων.