«Κόντρα» Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο την αξιολόγηση, την στάση …των «53» και την μη βιωσιμότητα του χρέους

Μπορεί η (καθυστερημένη) συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να είχε ως αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας

Μπορεί η (καθυστερημένη) συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να είχε ως αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στον δραματικό απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ωστόσο, ήταν αδύνατον να μην τεθούν τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η πορεία αξιολόγησης και οι εξελίξεις που η έκβασή της θα δρομολογήσει. Η αντιπαράθεση των δυο «μονομάχων» ανέδειξε και νέα στοιχεία όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, όπως ο ρόλος των «53» και του Ευ. Τσακαλώτου στην διαπραγμάτευση, αλλά και η μετατόπιση της θέσης της ΝΔ όσον αφορά την (μη) βιωσιμότητα του χρέους.

Ήταν εξ αρχής εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να θέσει το «πλαίσιο» δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κατώφλι εξόδου από την κρίση. Με «όπλο» τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά και τα αναμενόμενα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία, αναμένονται θετικότερα των προβλεπόμενων, ο πρωθυπουργός «έριξε το γάντι» στον αντίπαλό του Κυρ. Μητσοτάκη, συνιστώντας του «να μη βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει».

«Κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον πολύ απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Κι αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό; Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος…», του είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, παραδέχθηκε ότι η χώρα είναι «σε μία κρίσιμη καμπή» και ότι είναι «η πιο σύνθετη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, διότι είναι μια διαπραγμάτευση όχι ανάμεσα σε δύο με διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα, αλλά ανάμεσα σε τρεις και διότι «για πρώτη φορά είναι τόσο έντονες αυτές οι διαφορές και αφορούν τόσο την εκτίμηση για το μέλλον, αλλά και την εκτίμηση για τα δεδομένα, για τον απολογισμό του 2015, για το αν πρέπει ή όχι να διαγραφεί το χρέος».

Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, πάντως, δεν συμμερίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος την ανασφάλεια των πολιτών που βλέπουν την χώρα να επιστρέφει «στην τραγική οικονομική αβεβαιότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015». Για τα στοιχεία της Eurostat και το πρωτογενές πλεόνασμα σχολίασε ότι εφόσον επιτευχθεί ένα πλεόνασμα «αυτό θα έχει επιτευχθεί λόγω πρόσθετων φόρων και λόγω στάσης πληρωμής του ελληνικού δημοσίου», ενώ υπογράμμισε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα από μόνο του δεν εξασφαλίζει συνθήκες ανάπτυξης, όταν επιτυγχάνεται με λάθος μείγμα πολιτικής».

Και παρατήρησε στον κ. Τσίπρα ότι δεν φαίνεται να κλείνει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. «Είναι 20 Απριλίου σήμερα και προφανώς η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σε δύο μέρες. Θα κάναμε όλοι ήσυχοι Πάσχα και στη συνέχεια -πώς το είπατε;- η οικονομία “θα απογειωνόταν”, αλλά όπως φαίνεται και αυτή η προθεσμία θα παρέλθει άπρακτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει με μια κινητή εορτή, μιας που πλησιάζουμε και στο Πάσχα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τρία ζητήματα:

1. Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, τα οποία εξαντλούνται και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή για την πραγματική κατάσταση του Ταμείου του κράτους και για το ποιες είναι οι πραγματικές αντοχές του Γενικού Λογιστηρίου σήμερα. «Πληρώνετε μεν μισθούς και συντάξεις, αλλά έχετε κηρύξει γενική στάση πληρωμών και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς», ανέφερε.

2. Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και των «ρόλων» που διαδραματίζουν σε αυτήν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τις ανακοινώσεις της ομάδας των «53», στην οποία κινείται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «το ίδιο παραμύθι της “σκληρής διαπραγμάτευσης”» στο οποίο μόνο ένα πράγμα άλλαξε: «Στη θέση του κ. Βαρουφάκη βρίσκεται πια ο κ. Τσακαλώτος», είπε.

Το θέμα που εγείρει η στάση των «53» τέθηκε ευθέως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσακαλώτος είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με εσάς; Διότι, ξέρετε, όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κύριος διαπραγματευτής της χώρας, εκφράζει απόψεις οι οποίες διαφοροποιούνται από τον πρωθυπουργό, υπάρχει ένα ζήτημα». Και επικαλέστηκε σχετικά το κείμενο των «53» που ανέφερε ότι: «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους “δανειστές”, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Έθεσε δε και θέμα «ηρωικής εξόδου»: «Μήπως, τελικά, ψάχνετε για κάποια ηρωική έξοδο, για να παραμείνετε ο γνήσιος εκφραστής του εθνικολαϊκιστικού τόξου και για να επαναφέρετε, ίσως, τον διχασμό μνημόνιο-αντιμνημόνιο;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν τα λέω εγώ αυτά, οι “53” τα λένε».

3. Το ζήτημα του χρέους, όπου ουσιαστικά για πρώτη φορά η ΝΔ διατυπώνει και επισήμως την θέση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Η δική μας θέση για το χρέος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη: Πράγματι, το χρέος σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε «πράγματι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012 και, πράγματι, κακώς οι Ευρωπαίοι δεν υλοποίησαν».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αυτή πρέπει να είναι η εθνική γραμμή για το χρέος και μακάρι να μπορέσετε να την εξασφαλίσετε». Όπως προειδοποίησε πως «όσες παρεμβάσεις και αν γίνουν στο χρέος, αν δεν αρχίσει να μεγεθύνεται η οικονομία, πάλι θα έχουμε δυσκολία να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας αναφερθείς στο θέμα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στην συζήτηση για το χρέος: «Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κρίσιμο κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Και σας καλώ σε αυτή τη συζήτηση να έρθετε να ανταλλάξουμε απόψεις», είπε στον αρχηγό της ΝΔ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk