Απαισιόδοξοι οι έμποροι για τον πασχαλινό τζίρο

Απαισιοδοξία επικρατεί εφέτος στους εμπόρους για την πασχαλινή αγορά, καθώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Απαισιοδοξία επικρατεί εφέτος στους εμπόρους για την πασχαλινή αγορά, καθώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας συνεχίζει να είναι προβληματική. Μείωση 5%-10% αναμένεται να εμφανίσουν τα πασχαλινά είδη το 2016, ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει και οι καταναλωτές επιλέγουν κυρίως τις προσφορές.
Τα πασχαλινά αβγά και οι λαμπάδες φαίνεται ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα από τη συνεχόμενη κρίση και εφέτος, καθώς οι έμποροι μιλούν για πτώση του τζίρου αφού και τα παραδοσιακά δώρα για τα βαφτιστήρια περιορίζονται. Τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα οι έμποροι καταστημάτων παιχνιδιών έχουν προσδοκίες καθώς το 10% του ετήσιου τζίρου τους προέρχεται από το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ και οι αβγοπαραγωγοί εκτιμούν ότι το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αβγών πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Οπως ανέφερε ο κ. Ευστράτιος Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παιχνιδιών AS Company, «είναι σχετικά νωρίς για να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την εμπορική κίνηση, αφού κάθε ημέρα είναι σημαντική και επηρεάζει, αν και το δώρο του Πάσχα που θα καταβληθεί στους εργαζομένους έως τη Μ. Τετάρτη δεν αναμένεται να διοχετευτεί στην αγορά στο σύνολό του».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εμπόρων και Κατασκευαστών Παιχνιδιών κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου υποστηρίζει ότι εφέτος η κίνηση στην πασχαλινή αγορά θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μια μικρή ενδεχόμενη αύξηση λόγω των χριστιανών προσφύγων, στους οποίους προσφέρονται δώρα από οργανώσεις.
Κάθε Πάσχα λόγω του εθίμου «σπάζουν» πάνω από 200 εκατ. αβγά, «λιώνουν» περισσότερα από δύο εκατομμύρια λαμπάδες και καταναλώνονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια σοκολατένια αβγά. Πρόκειται για τζίρο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και λόγω των εθίμων συντηρείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων – βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών.
Οσον αφορά τα αβγά, εθιμικά τον Απρίλιο, τον μήνα που συνήθως γίνεται ο πασχαλινός εορτασμός, «σπάζουν» συνολικά περίπου 200 εκατομμύρια αβγά. Δηλαδή περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης, και τούτο χωρίς να είναι δυνατόν να υπολογιστεί το μέγεθος της οικόσιτης παραγωγής που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αβγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας κ. Γιάννη Βλαχάκη, «η κατανάλωση αβγών το Πάσχα αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, διότι είναι ένα φθηνό και παραδοσιακό προϊόν».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk