Διαπραγματευτικά παιγνίδια με το μέλλον της χώρας

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο κακοπαιγμένο έργο…

Διαπραγματευτικά παιγνίδια με το μέλλον της χώρας | tovima.gr
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο κακοπαιγμένο έργο. Η αξιολόγηση εξελίσσεται σε ένα διαρκές θρίλερ με την κυβέρνηση να υψώνει κόκκινες γραμμές, να εκφράζει πραγματικές η φανταστικές απειλές και στη συνέχεια να τρέχει να περισώσει ότι μπορεί. Παρόλη την προηγούμενη εμπειρία – ιδιαίτερα του περυσινού καλοκαιριού- φτάσαμε πάλι στο παρά πέντε και φως στο τούνελ δεν φαίνεται.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πλέον ότι η διαπραγμάτευση αποκλείεται να τελειώσει πριν το Πάσχα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί,όπως ο κ.Τσακαλώτος προειδοποιούσαν – ποιους; – ότι καιγόμαστε για να τελειώνουμε.Δημιούργησαν μια κρίση με το ΔΝΤ για να διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ,όπως γινόταν πάντα άλλωστε,ότι ευρωπαίοι και Ταμείο καταλήγουν κάποια στιγμή σε ένα κοινό μέτωπο.
Καταθέτουν κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ ξέρουν ότι από την ώρα που δεν υπάρχει τελική συμφωνία όλα είναι υπό αίρεση. Επιμένουν στην πολιτική διαπραγμάτευση ενώ έχουν διαπιστώσει ότι στο τέλος αν δεν συμφωνήσει και η τρόϊκα ,είναι απλώς κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση. Τώρα περιμένουμε τα στοιχεία της Eurostat για το 2015, για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να μειώσουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ τις υπερβολικές απαιτήσεις τους για συμπληρωματικά μέτρα.

Αυτή η διαρκής αβεβαιότητα όμως σκοτώνει ότι έχει απομείνει ζωντανό στην οικονομία. Τίποτε δεν κινείται, οι πολίτες παραμένουν μουδιασμένοι και ανήσυχοι και η αγορά αναπόφευκτα στενάζει. Η μια περιπλοκή διαδέχεται την άλλη,το τέλος της αξιολόγησης παραπέμπεται από εβδομάδα σε εβδομάδα,με τον κ.Τσίπρα και τους υπουργούς του να περιμένουν κάποια μαγική δύναμη που θα φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα τους.

Κανείς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η διαρκής παράταση των διαπραγματεύσεων και οι συνεχείς εμπλοκές είναι καταστροφικές για τη χώρα. Ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα, μήπως και μπορέσουμε επιτέλους να δούμε τον πάτο του βαρελιού. Επιμένουν να θυσιάζουν το μέλλον της χώρας σε μια ατέρμονη και κυρίως αναποτελεσματική διαπραγμάτευση,που υπονομεύει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί η οικονομία σε ένα στέρεο έδαφος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk