KollektivA: Κανένας λαός δεν είναι φασιστικός ή ρατσιστικός εξ΄ ορισμού

Η KollektivA από τις πλέον «ξεκάθαρες» ροκ μπάντες της γενιάς της, με σαφή κοινωνικό λόγο και σχόλιο, εμφανίζεται την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Fuzz club.

Η KollektivA από τις πλέον «ξεκάθαρες» ροκ μπάντες της γενιάς της, με σαφή κοινωνικό λόγο και σχόλιο, εμφανίζεται την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Fuzz club. Στο live του Απριλίου, θα μας πρωτοπαρουσιάσουν και ανέκδοτα τραγούδια τους, που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο studio και θα αποτελέσουν το υλικό του επερχόμενου ολοκληρωμένου album τους και φυσικά επιλογές από την εφτάχρονη πορεία τους.
Στο διάστημα αυτό προετοίμασαν και παρουσίασαν την παράσταση την παράσταση «Η Μπαλάντα της Φυλακής», ως θεατρική ανάπτυξη του ομώνυμου άλμπουμ τους, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μια πρωτοποριακή παράσταση που συνέλεξε διθυραμβικές κριτικές και αποτέλεσε μια μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία, καθοριστική για την πορεία των KollektivA. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν το νέο τους digital single «Έλενα», τραγούδι εμπνευσμένο από την ιστορία της 6χρονης Eliza Izquierdo, που ώθησε τους KollektivA να ασχοληθούν με το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης

Τι θα δούμε τι θα ακούσουμε στο Fuzz;
«Καταρχήν σωστά το διατυπώνεις στην ερώτησή σου γιατί και θα δείτε και θα ακούσετε! Για εμάς πέρα από το (προφανές) ηχητικό κομμάτι σε μια συναυλία έχει τεράστια σημασία και αυτό που βλέπεις. Δεν αναφέρομαι στο εξεζητημένο light show, στα σκηνικά ή στις προβολές – πράγματα που έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς στις παραστάσεις ή στα live μας – αλλά κυρίως στην ίδια την παρουσία των μουσικών που βρίσκονται στη σκηνή. Σε αυτό το αλισβερίσι ενέργειας που ξεκινάει από τη σκηνή και επιστρέφει πολλαπλασιασμένο με τη συμβολή του κοινού δημιουργώντας την εκρηκτική ατμόσφαιρα κάθε rock’ n’ roll show που σέβεται τον εαυτό του. Μας ενδιαφέρει να επικοινωνούμε σταθερά με τον θεατή, να του δίνουμε λόγους να κοιτάζει στη σκηνή. Στο Fuzz θα παρουσιάσουμε ένα κλασικό, δυνατό και εξωστρεφές Kollektiva live! Είμαστε ενθουσιασμένοι που μαζί με τα τραγούδια από προηγούμενα album μας και τις γνωστές δισκογραφημένες μας διασκευές, θα παίξουμε για πρώτη φορά ζωντανά κάποια τραγούδια από το καινούριο album που ηχογραφούμε αυτό το διάστημα. Τα τραγούδια έχουν έναν άμεσο και συναυλιακό χαρακτήρα και δεν βλέπουμε την ώρα να τα «δοκιμάσουμε» στον κοινό μας. Παράλληλα θα βρεθούμε στην σκηνή παρέα με κάποιους καλεσμένους έκπληξη που θα προκαλέσουν τις εντυπώσεις. Προβλέπουμε τα κινητά να παίρνουν φωτιά με τα αυτοσχέδια βιντεάκια!»
Πώς μάθατε για την Eliza Izquierdo και πώς φθάσατε στο digital single «Ελενα»;
«Τυχαία ο Φάνης κάπου διάβασε για την Eliza, την τραγική της ιστορία και τις μετέπειτα επιπτώσεις στο αμερικάνικο νομικό σύστημα. Αυτό αποτέλεσε την ανακλαστική καλλιτεχνική έμπνευση για ένα τραγούδι ενάντια στην παιδική κακοποίηση. Όπως συνήθως γίνεται με εμάς δηλαδή.»
Ποια ήταν – είναι η αφορμή για την κυκλοφορία του «The Revolution Sessions»;
«Αν και η ιστορική στιγμή και συγκυρία παίζει κάθε φορά το ρόλο της, οι ίδιοι λόγοι και αφορμές που μας ώθησαν να ηχογραφήσουμε και να κυκλοφορήσουμε το mini album «The Revolution Sessions» εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, επιδρώντας πάνω μας με τον ίδιο έντονο τρόπο. Επιλέξαμε στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς να ηχογραφήσουμε κάποιες διασκευές μας σε κλασικά πολιτικά, επαναστατικά τραγούδια από διάφορες χώρες, εστιάζοντας σε χώρες που βρέθηκαν με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο των εξελίξεων στη νεότερη ιστορία. Φέρνοντας τα συγκεκριμένα τραγούδια – με την τόσο βαριά κληρονομιά – στον ήχο μας, θέλαμε να κάνουμε ένα καλλιτεχνικό – πολιτικό σχόλιο αναδεικνύοντας την επικαιρότητάς τους και στις σημερινές συνθήκες. Λειτουργήσαμε με έντονη παρόρμηση στο σύντομο διάστημα παραγωγής του όλου εγχειρήματος, νιώθοντας πως ήταν μια δουλειά που χρωστάγαμε σε εμάς και στους φίλους που μας παρακολουθούν»
Θεωρείστε από πολλούς – για να μην πω από όλους – πολιτική μπάντα… Σας βρίσκει σύμφωνους αυτός ο χαρακτηρισμός;
«Συχνά οι ταμπέλες έρχονται για να «στενέψουν» έννοιες και να περιχαρακώσουν καταστάσεις. Ταυτόχρονα η ντε και καλά αποφυγή τους συνήθως κρύβει μια ατολμία και υπεκφυγή της αποδοχής του περιεχομένου που φέρουν. Οι Kollektiva, είναι μια rock μπάντα, είναι μια συλλογικότητα μουσικών που ως εργαζόμενοι ζουν την ίδια σκληρή πραγματικότητα που ζει η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου και την οποία εκφράζουν μέσα από τα τραγούδια και όλη την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Σαφέστατα το σχήμα έχει έντονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στον στίχο και συχνά στις πρωτοβουλίες του, αλλά όποιος προσπαθεί να μας προσδιορίσει με έναν μονοσήμαντο τρόπο, θα εκπλαγεί – ευχάριστα ή δυσάρεστα – ανάλογα…»
Με όλα όσα έχετε πει και περιγράψει στα τραγούδια σας, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τους πρόσφυγες. «Να μείνουν, να φύγουν, φτάνει όσοι ήρθαν, εδώ δεν έχουμε εμείς να φάμε, θα αλλοιώσουν τον ελληνικό πληθυσμό» είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που «κυκλοφορούν». Πώς τοποθετείστε;
«Σε κάθε τέτοιο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό σήμερα, πρέπει κανείς να δει το σύνολο του κάδρου, τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να εντοπίζει τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα (πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις σε τρίτες χώρες λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη περίπτωση) και να συμβάλει στο να μπλοκαριστούν, όχι βέβαια με επικοινωνιακές και πολιτικάντικες διακηρύξεις, αλλά με πρακτικές πολιτικές επιλογές μακριά από εξαρτήσεις. Ταυτόχρονα ο κόσμος, μέσα από τις διάφορες οργανώσεις του, να επιδείξει – και το κάνει – την αμέριστη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, φρενάροντας και απομονώνοντας κάθε ρατσιστική φωνή που προσπαθεί να επωφεληθεί πολιτικά από το ζήτημα. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που ευθύνονται ή συμβάλουν στο πρόβλημα, να το αντιμετωπίσουν.»
Τελικώς, οι Έλληνες είναι ρατσιστές – φασίστες;
«Κανένας λαός δεν είναι ρατσιστικός ή φασιστικός εξ ορισμού. Κάθε λαός κουβαλάει την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πολιτικές παραδόσεις του, που συμβάλουν μαζί με διάφορους καθοριστικούς παράγοντες στις αντιδράσεις και στα αντανακλαστικά του σε διάφορες ιστορικές φάσεις. Είναι ουσιαστικό να κατανοείται η ουσία του ρατσισμού και του φασισμού, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που ο «καλός μπάτσος» δίνει τη θέση του στον «κακό» για να αναγκάσει τον «ανακρινόμενο» να μείνει εντός του «κρατητηρίου» ή να μην σκεφτεί καν ότι θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και να φύγει. Σε κάθε περίπτωση το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο πρέπει να βρίσκει ισχυρά αντισώματα και να απομονώνεται από τον οργανισμό των λαών. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η έννοια «λαός» είναι κάπως.. θολή. Λαός βγαίνει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λαός οπλίζει και το δολοφονικό χέρι.»
Υπάρχει περίπτωση η κρίση να αφήσει κάτι καλό πίσω της;
«Καταρχήν πραγματικά οργιζόμαστε όταν ακούμε εύκολες και συνήθως εκ του ασφαλούς τοποθετήσεις για το «πόσο καλό έχει κάνει η κρίση», «πως ξεκαθάρισε το τοπίο σε ορισμένα πράγματα» κτλ. Ακόμα κι αυτοί (συχνά από τον καλλιτεχνικό χώρο) που μέσα στη βολή τους ή και αφελώς τοποθετούνται έτσι, θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί. Την ίδια στιγμή που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, στερούμενο ακόμα και βασικά αγαθά, το βιοτικό επίπεδο έχει κατρακυλήσει σε δεδομένα πολύ περασμένων δεκαετιών και μια γενικευμένη ανασφάλεια με τεράστιους δείκτες ανεργίας οδηγεί σε ένα καθολικό έλλειμμα προοπτικής, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτό αφήνει πίσω του κάτι καλό. Αντίθετα θα λέγαμε ότι, όχι καλό, αλλά αναγκαίο είναι να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, να γίνουν οι αντίστοιχες συνειδητοποιήσεις και να υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση και δράση για να κινηθούμε έξω από το πλαίσιο που δημιουργεί και θα δημιουργεί ξανά και ξανά η κρίση ως μια εγγενής συστημική αδυναμία. Ως γνωστόν όμως, άμα δε σπάσεις αυγά ομελέτα δε γίνεται.»
Τα επόμενα σας σχέδια;
«Πρώτα είναι η συναυλία στο Fuzz. Είναι το ραντεβού μας με τους φίλους μας, ο αγωγός αμφίδρομης ενδυνάμωσης. Εκεί είναι το σημείο 0 για εμάς. Επίσης ήδη είμαστε στα μισά των ηχογραφήσεων του καινούριου μας δίσκου, οπότε αμέσως μετά ολοκληρώνουμε και ετοιμαζόμαστε για την κυκλοφορία. Σκέφτομαι μάλιστα, ότι λίγο πολύ τα θέματα που αγγίζεις στις ερωτήσεις σου υπάρχουν στο δίσκο. Μάλιστα είναι όλος ο ήχος πιο «in your face», κάπως σα να θέλουμε να χαστουκίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία. Αμέσως μετά ή/και παράλληλα, συναυλίες. Όσες περισσότερες μπορέσουμε, οπουδήποτε. Όποιος θέλει, μπορεί να εγγραφεί στο site μας, www.kollektiva.net ή να γίνει συνδρομητής στη σελίδα μας www.facebook.com/KollektivA.gr/ για να είναι πάντα ενημερωμένος. »
Τι θα θέλατε να πάρουν οι θεατές – φεύγοντας – από την συναυλία σας;
«Θέλουμε να φεύγουν με αίσθημα αισιοδοξίας και παράλληλα πίστης στη συλλογική τους δύναμη. Να νιώθουν μια ψυχική ανάταση να τους διαπερνά. Κι αν επιμείνουν φωνάζοντας «κι άλλο, κι άλλο», να ξέρεις, δεν πρόκειται να χάσουν. Και βέβαια, να έχουν περάσει καλά, να ανυπομονούν για το επόμενο ραντεβού μας με μια απορία: «πότε πέρασαν 2,5 ώρες γαμώτο;».
info:

KollektivA:
Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος.

Ώρα έναρξης:
22:00

Τιμές εισιτηρίων:
προπώληση 12€, ταμείο 14€

Προπώληση:
Viva.gr, Public, 7spots, Iανός, Reload Stores
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk