Η ροή των πραγμάτων

Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του 1920, με το συγκρότημα Μπιαλίκ στο ιστορικό κέντρο του Τελ Αβίβ να φιλοξενεί τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής από τον χώρο των τεχνών και της πολιτικής.

Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του 1920, με το συγκρότημα Μπιαλίκ στο ιστορικό κέντρο του Τελ Αβίβ να φιλοξενεί τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής από τον χώρο των τεχνών και της πολιτικής. Μέσα στα χρόνια άλλαξε ιδιοκτήτες και στυλ, όμως μια γωνιακή κατοικία, αυτή του αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μπερλίν, ξεχώριζε πάντα, καθώς ξέφευγε από τον κλασικισμό και εστίαζε περισσότερο σε στοιχεία του κυβισμού – από τα πρώτα αστικά δείγματα μοντερνισμού. Σε έναν από τους ορόφους βρισκόταν και το διαμέρισμα του πρώτου πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, το οποίο πωλήθηκε πρόσφατα, μαζί με το ισόγειο. Από παλαιότερη ανακαίνιση είχαν αφαιρεθεί οι εσωτερικοί τοίχοι, κάτι που έδωσε στους αρχιτέκτονες του γραφείου Pitsou Kedem ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία για τις νέες σχεδιαστικές παρεμβάσεις τους. Μια ατσάλινη κατασκευή ενσωματώθηκε στον χώρο αντικαθιστώντας στατικά στοιχεία, ώστε να διατηρήσει αλλά και να δώσει έμφαση στον ενιαίο χαρακτήρα της κατοικίας.

Στη διαδικασία της «αφαίρεσης» υπεβλήθη και ένα τμήμα του δαπέδου, ώστε να ενωθούν τα δύο διαμερίσματα: στο ισόγειο βρίσκονται το master bedroom και το γραφείο, ενώ στο επάνω επίπεδο φιλοξενούνται το καθιστικό και η κουζίνα. Η επιλογή των υλικών – ατσάλι και εμφανές τσιμέντο – μαζί με τις ψηλές μπαλκονόπορτες, τις πόρτες και τα παράθυρα με τις καμάρες υπογραμμίζουν με τον πιο ορατό τρόπο τον ρου της αρχιτεκτονικής και τη σχετικότητα του χρόνου.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk