Απλήρωτοι παραμένουν πλήθος συμβασιούχων, 8μηνιτών και 2μηνιτών στους δήμους, καθώς υπάρχει νομική εμπλοκή για εκταμίευση χρημάτων. Πρόκειται για μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει πιο έντονα με τις συμβάσεις οι οποίες έχουν συναφθεί σε ανταποδοτικές υπηρεσίες. Η ανάγκη κάλυψης οξυμένων αναγκών στους ΟΤΑ είχε οδηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να δώσει το πράσινο φως για την ανανέωση συμβάσεων για τους ήδη απασχολούμενους.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ζητούν σταθερή δουλειά αλλά και πληρωμή των δεδουλευμένων. Αρκετοί δήμοι που εφάρμοσαν αυτή την απόφαση βρέθηκαν, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «με επιπλέον προσωπικό στις θέσεις αυτές και με την υποχρέωση κάλυψης επιπλέον κόστους το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς μέσω ανταποδοτικών τελών».
Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ εμφανίζονται να επιχειρούν σε συντονισμό με το Ελεγκτικό Συνέδριο να βρούν μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα τα οποία εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τη συγκατάθεσή του, θα εξευρεθεί η λύση στο ζήτημα των οκτάμηνων και δίμηνων συμβάσεων εργασίας ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη σχετικών δαπανών για το προσωπικό αυτό.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης, η εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Εριέττα Ζερβουδάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε επίσης το ζήτημα των κενών που υπάρχουν στη Δημοτική Αστυνομία -αλλά και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της- και η χρηματοδότηση των συνδέσμων οι οποίοι έχουν αντικείμενο την αντιπυρική προστασία.
Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης ως προς το θέμα των συμβασιούχων αλλά και της κάλυψης των κενών στη Δημοτική Αστυνομία είτε με τη μεταφορά των υπαλλήλων που είχαν μεταταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης είτε με την προκήρυξη νέων θέσεων.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο κ. Βερναρδάκης συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα.
Παράλληλα, αναζητείται λύση σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να εκταμιευθεί το απαιτούμενο ποσό για την υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας. Αναζητείται τρόπος ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση των συνδέσμων που έχουν συσταθεί στην Αυτοδιοίκηση και έχουν ως αποστολή τους την πρόληψη και προστασία δασικών εκτάσεων.