Το παζάρι ΔΝΤ – Ευρωπαίων κλειδί για τη συμφωνία

Τις βάσεις για τη λύση του χρέους, η οποία θα ξεκλειδώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιχειρήσουν να βάλουν οι πιστωτές στην Ουάσιγκτον,

Τις βάσεις για τη λύση του χρέους, η οποία θα ξεκλειδώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιχειρήσουν να βάλουν οι πιστωτές στην Ουάσιγκτον, κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα. Στην αμερικανική πρωτεύουσα οι πιστωτές έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουν ατύπως για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ανάμεσα σε αυτό που ζητεί το Ταμείο, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους, και τις υποχωρήσεις στο θέμα που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι.
Ρέγκλινγκ σε γραμμή Σόιμπλε


Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι η συζήτηση γίνεται πάνω σε σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του εμφανίστηκε πιστός στη γραμμή του Σόιμπλε δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν γνωρίζουμε αν απαιτείται ελάφρυνση του χρέους και πόση».
Το ΔΝΤ όμως έχει βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα τη λύση του χρέους. Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα». Ωστόσο ζητεί γενναία ρύθμιση. Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση για να μειώσει το δυσβάσταχτο φορτίο του χρέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα». Πρότεινε ως επιλογές την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και την παράταση της ωρίμασης των δανείων. Οπως έχει γράψει «Το Βήμα της Κυριακής», το ΔΝΤ μελετά την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων ως και 70 χρόνια.
Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ως πιθανές επιλογές την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των λήξεων. Ως πρόσθετη επιλογή σημείωσε τη σύνδεση των αποπληρωμών με το ΑΕΠ. Δηλαδή, η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος αν η οικονομία πηγαίνει καλά και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης, προσέθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της οικονομίας οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση όπως ο προϋπολογισμός όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της όπως τα επιτόκια.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον. Την κεντρική τράπεζα εκπροσωπεί ο υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας. Αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχθούν τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους για την οποία πιέζει το ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει περισσότερα, σχεδόν διπλάσια δημοσιονομικά μέτρα ώστε να «βγαίνουν τα νούμερα». Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το Βερολίνο εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων και όχι υπέρ μιας γενναιόδωρης ελάφρυνσης χρέους.
Ετσι, ενώ οι Ευρωπαίοι, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσουν σεντ για την Ελλάδα αν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, επιθυμούν να τελειώσει η αξιολόγηση, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν αυτό που ζητεί το ΔΝΤ. Από την άλλη, το Ταμείο επιθυμεί και αυτό να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά επειδή έχει υποστεί τεράστια ζημιά στη φήμη και στην αξιοπιστία του από την αποτυχία του ελληνικού προγράματος θέλει τη φορά αυτή να εξασφαλίσει τη ρύθμιση του χρέους προτού συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα.
Αν δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε εκτιμάται ότι θα είναι αδύνατον να κλείσει πλήρως η αξιολόγηση και να έχουμε παράταση της αβεβαιότητας ή μια light αξιολόγηση. Και τούτο διότι αν δεν συμφωνήσουν στα νούμερα, δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευθούν με την ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει ως σήμερα, όπου στο τραπέζι υπάρχουν δύο σχέδια συμφωνίας, ένα των Ευρωπαίων και ένα του ΔΝΤ με διαφορετικά νούμερα. Για παράδειγμα, στο θέμα του Ασφαλιστικού οι μελλοντικές δαπάνες του συστήματος είναι η σημαντικότερη μεταβλητή που καθορίζει την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο ισχύει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.
Κλείστε αμέσως την αξιολόγηση


Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οπως είπε, ο στόχος θεωρείται από το Ταμείο «μη ρεαλιστικός». «Απλά δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε. Ωστόσο επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει άμεσα τη συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η καθυστέρηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk