Παραμονές εκλογών του 1989, το τότε στέλεχος του ΠαΣοΚ και μέλος της επιτροπής συγκρότησης των ψηφοδελτίων Παντελής Οικονόμου πρότεινε στον Ανδρέα Παπανδρέου έναν νέο πολιτευτή. «Φαίνεται έξυπνος, έχει γνωριμίες στη Β’ Αθηνών και ο πατέρας του πουλάει αυτοκίνητα. Δηλώνει πρόθυμος να κάνει μια δωρεά στο κόμμα αν τον βάλουμε στα ψηφοδέλτια. Τον λένε Πάνο Καμμένο» είχε πει τότε.
Ο Παπανδρέου παρέπεμψε τον νέο για μια πρώτη ακρόαση στους άλλους δύο της επιτροπής επιλογής των υποψηφίων Παρασκευά Αυγερινό και Θεόδωρο Πάγκαλο. Ανέλαβε να τον δει ο Πάγκαλος. Την επομένη ο Θ. Πάγκαλος επικοινώνησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούμε να βάλουμε αυτόν τον νεαρό στα ψηφοδέλτιά μας. Αυτός είναι δεξιός. Φοβάμαι ότι είναι κι επικίνδυνος, αλλά πάνω από όλα είναι φασίστας!».

«Αυτό που κατάλαβα εγώ σε μια συνάντηση 30 λεπτών ο Τσίπρας δεν το έχει καταλάβει ακόμη»
λέει σήμερα ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επιμένει ότι κάποια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας θα πληρώσει ακριβά τη συμμαχία του με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Τον τελευταίο καιρό το ίδιο υποστηρίζουν και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτελική ομάδα του Αλ. Τσίπρα που τον Ιανουάριο του 2015 χόρευε αγκαλιά με τον Π. Καμμένο γιορτάζοντας την εκλογική νίκη σήμερα δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον υπουργό, με εξαίρεση ίσως τον Νίκο Παππά, με τον οποίο είχε δεθεί στενά.
Λέγεται ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Παρασκευή συγκροτήθηκε για να εκτονωθεί η οργή άλλων υπουργών που βάλλουν ανοιχτά πια κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας. «Τη μια νοικιάζει νησιά, την άλλη διατάσσει ασκήσεις φορώντας στολή παραλλαγής, καμιά μέρα θα μας κάνει και κανέναν πόλεμο για να βγει ωραία φωτογραφία» τονίζουν τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές πηγές εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την άλλη πλευρά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι εκβιάζει κάθε τρεις και λίγο τον Τσίπρα εξυπηρετώντας μόνο τα δικά του πολιτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το συμφέρον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είναι εκείνος που αρνήθηκε πεισματικά τη μείωση των αμυντικών δαπανών αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

«Συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός και όχι ως υπουργός και κυβερνητικός εταίρος»
παρατηρούν στελέχη, τα οποία διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά στον υπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ που αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Π. Καμμένο, καθώς ο ίδιος συνομιλεί πια σπάνια με τον Πρωθυπουργό.
Σημαντικό πρόβλημα δημιούργησε ο Π. Καμμένος και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του για την τουριστική αξιοποίηση της νησίδας Φλέβες αλλά και της νησίδας Τουρλός στην Αίγινα, με μια διαδικασία παραλλήλου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι εξαγγελίες αυτές αντιβαίνουν στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μας για τη λειτουργία ενός ενιαίου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Επιπροσθέτως ο υπουργός Αμυνας δεν είχε ενημερώσει κανέναν γι’ αυτόν τον σχεδιασμό, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους επιτελείς του Πρωθυπουργού.

«Τον στηρίζουμε ακόμη και στα λάθη που τον οδηγούν ο παρορμητισμός του και η αλαζονεία του. Μείναμε σιωπηλοί ακόμη κι όταν πήγε να μας δημιουργήσει πρόβλημα με τον Μουζάλα. Και στο τέλος θα είναι ο πρώτος που θα μας πουλήσει»
υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Διότι τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι εκτιμήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι ο Π. Καμμένος θα κάνει ό,τι έκανε και ο Γ. Καρατζαφέρης μόλις διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου χάνει τη δημοφιλία της.

«Θα φύγει από την κυβέρνηση και θα συμμαχήσει με τον Καρατζαφέρη και τον Μπαλτάκο για να επιτύχει την είσοδό του στη Βουλή»
προβλέπουν, διαπιστώνοντας ότι ο κ. Καμμένος έχει αποφύγει προς το παρόν κάθε αρνητικό σχόλιο για τον νέο πολιτικό φορέα.
Η πιθανότητα αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας μια αναπάντεχη και δύσκολα διαχειρίσιμη κρίση, συζητείται όλο και συχνότερα καθώς η περιπέτεια με το αίτημα για την αποπομπή Μουζάλα φάνηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σαν σκηνή από τα προσεχώς.

«Ως πότε θα τον ανέχεσαι;»
ρωτούν όλο και συχνότερα τον Αλ. Τσίπρα ορισμένοι υπουργοί του, με τον Πρωθυπουργό να τους ακούει χωρίς να τους απαντά. Πιθανότατα διότι ούτε και ο ίδιος γνωρίζει την απάντηση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ