Στη δική της στέγη ύστερα από 44 χρόνια η Ράλλειος Σχολή

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού της κτιρίου από τη χούντα και έπειτα από αλλεπάλληλες περιπέτειες για τη στέγασή της, η Ράλλειος Σχολή Πειραιά απέκτησε και πάλι δική της στέγη.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού της κτιρίου από τη χούντα και έπειτα από αλλεπάλληλες περιπέτειες για τη στέγασή της, η Ράλλειος Σχολή Πειραιά απέκτησε και πάλι δική της στέγη. Ένα έργο που αποτελεί μόνο την αρχή για την πόλη του Πειραιά, όπως είπε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα των έργων που έχουν προγραμματιστεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης την πενταετία, με αφορμή τα εγκαίνια της Ραλλείου Σχολής που έγιναν σήμερα, Πέμπτη.

«Επιταχύνονται τα έργα του μετρό Πειραιά, ιδιαίτερη μεριμνά μας είναι η απελευθέρωση πλατείας Κοραή, ενώ προχωράμε με καλό προγραμματισμό και τις εργασίες του τραμ για ολοκλήρωση ως τον Μάρτιο του 2017, ώστε να αποφορτιστεί η ζωή των πολιτών» είπε ο υπουργός.
Ακόμη, προετοιμάζεται η υπογειοποίηση τμημάτων της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ και η μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε ποδηλατόδρομο, με διατήρηση της υποδομής. Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπόνηση ολοκληρωμένης συγκοινωνιακής μελέτης για την πόλη του Πειραιά, καθώς και την προώθηση της δημιουργίας της νέας κλειστής αγοράς της πόλης.
Τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος, που μετρά 161 χρόνια ζωής, έγιναν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τέλεσε αγιασμό, ευχόμενος πνευματική σοφία και πρόοδο σε μαθητές, γονείς και διδακτικό προσωπικό. «Αυτό που λείπει στην εποχή μας είναι το όραμα και το πρότυπο του ανθρώπου» είπε χαρακτηριστικά.
Στο βιοκλιματικό σχολείο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και λεωφόρου Πειραιώς, αναμένεται να φοιτήσουν συνολικά 550 μαθήτριες του Ραλλείου Γυμνασίου και Λυκείου Πειραιά, ενώ εργάζονται 55 εκπαιδευτικοί. Για έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας της Ραλλείου Σχολής έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, καθώς και ένα «στολίδι για την πόλη».
Το νέο σχολείο παραδόθηκε διοικητικά στις αρχές Μαρτίου από την ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) στον Δήμο Πειραιά, που όπως είπε ο κ. Μώραλης οφείλει να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του, παρά τα πενιχρά οικονομικά του. Όπως είπε ο δήμαρχος, σήμερα παρελήφθη από τον δήμο η θετική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη μετατροπή του κτιρίου όπου στεγαζόταν ως σήμερα η Ράλλειος, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, στο νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ μάλιστα αποκάλυψε ότι την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το θέμα ανάμεσα στους δυο υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Έργα στην πόλη
Ακόμη με αφορμή την παρουσία του υπουργού κ. Σπίρτζη, ο κ. Μώραλης ζήτηση επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων του τραμ και του μετρό στην πόλη του Πειραιά, ώστε να αποφορτιστεί η καθημερινότητα των κατοίκων. Στις εκκρεμμότητες της πόλης αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γιώργος Γαβρίλης, ζητώντας την επιτάχυνση της επίλυσής τους.
«Βρήκαμε πολλά έργα κολλημένα, με πολλά προβλήματα, γενική απαξίωση των υπηρεσιών, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε υπερκαλυφθεί, καθώς και ένα νέο πακέτο δεσμευμένο από τα παλιά έργα. Κάνουμε προσπάθειες να απελευθερώσουμε χρήματα. Φανταστείτε το παλιό ΕΣΠΑ είχε 21 δισ. για έργα, ενώ το νέο πρόγραμμα μόνο 4,5 δισ., με πάνω από 2 δισ. ήδη δεσμευμένα. Στόχος μας να προωθήςουμε μικρομεσαία έργα, κοινωνικού προσανατολισμού, και να εντάξουμε τα μεγαλύτερα απαραίτητα έργα στο νέο ΣΕΣ» είπε ο κ. Σπίρτζης. Επίσης, τόνισε οτι η δυτική Αττική είναι ριγμένη στο θέμα των έργων υποδομής και ανακοίνωσε τον νέο προγραμματισμό.
Βιοκλιματικές εγκαταστάσεις
Οι νέες εγκαταστάσεις της Ραλλείου Σχολής αποτελούν ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο σχολικό συγκρότημα, υψηλής αισθητικής που ενσωματώνει καινοτομίες και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρηγ. Λαμπράκη, Επωνιτών και Φωκαίας, σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ. Αποτελείται από τρία κτίρια, στις στέγες των οποίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ, για τη στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ.
Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες καλλιτεχνικών, καινοτόμων δράσεων και μουσικής, βιβλιοθήκη, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δυο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας με παρασκευαστήριο, χώροι στάθμευσης, διοίκησης κ.λπ.
Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνεται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.
Το έργο κόστισε συνολικά 6,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής.
Στην τελετή παρόντες ήταν ακόμη ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γαβρίλης, νυν και πρώην βουλευτές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk