Κατασκευαστές: Ομαλότητα και ενίσχυση χρηματοδοτήσεων

Άμεση ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ουσιαστική αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», έγκαιρη αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις και πρόνοια για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, οι 36 μεγαλύτερες τεχνικές επιχειρήσεις

Άμεση ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ουσιαστική αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», έγκαιρη αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις και πρόνοια για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, οι 36 μεγαλύτερες τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας, με σημερινή απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου τους. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση και να έρθει σε κάποιας μορφής συμφωνία για το χρέος.

Η επανακινητοποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με τις κατασκευές στην πρώτη γραμμή, εφόσον γίνει εφικτός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σοκ στην οικονομία, αποτελούν, κατά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), τον δρόμο για την υπέρβαση αυτής της δραματικής κατάστασης. Αυτό, όπως αναφέρεται, «αποτέλεσε μέχρι σήμερα στόχο που εκινείτο συνεχώς απομακρυνόμενος καθώς διολίσθαινε από μήνα σε μήνα η επίτευξη ενδιάμεσων στόχων όπως η θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς και η κάποιας μορφής συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους, που αποτελούν τις προϋποθέσεις για το ουσιαστικό ξεπέρασμα της κρίσης».
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, «συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, με την αγωνία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους να κορυφώνεται μπροστά στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα» αναφέρει η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης, η οποία ενέκρινε τα πεπραγμένα και προχώρησε σε αρχαιρεσίες.
Σύμφωνα με τις τεχνικές επιχειρήσεις, το μειωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πάγωμα των ιδιωτικών επενδύσεων, η ανυπαρξία χρηματοδότησης και πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, καθώς και η καταβαράθρωση της αγοράς κατοικίας αποτελούν τα κύρια στοιχεία που βαρύνουν αποφασιστικά στην αρνητική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου.
«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας και ευελπιστώντας ότι τελικά τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για την επιστροφή στην ανάπτυξη που προαναφέρθηκαν, θα επιτευχθούν, από την πλευρά μας επισημαίνουμε βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε ο κατασκευαστικός κλάδος να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην επόμενη περίοδο» αναφέρει η ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ψηφισθείσες από τη ΓΣ θέσεις του Συνδέσμου, πρέπει να προχωρήσουν οι παρακάτω ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις:
1. Άμεση ενίσχυση του ΠΔΕ, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση έργων και υποδομών κάθε μορφής, μικρών και μεγάλων, με στόχο την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.
Για τον σκοπό αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη η επεξεργασία και υλοποίηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας.
2. Ουσιαστική αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» και έγκαιρη και επαρκής προετοιμασία για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα από τους φορείς του Δημοσίου.
Αξιοποίηση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και παράλληλα εκμετάλλευση επενδυτικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης μόχλευσης εξαιρετικά αναγκαίας υπό τις παρούσες συνθήκες για την οικονομία.
3. Εξάντληση όλων των περιθωρίων για την διάθεση των αναγκαίων πόρων για την έγκαιρη αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις και την ομαλή χρηματοδότηση των έργων.
4. Υιοθέτηση των θέσεων μας για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων και τον νέο νόμο για τις συμβάσεις παραχώρησης.
5. Οριστική λύση στα χρονίζοντα προβλήματα, με την σύσταση και λειτουργία «Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων» σύμφωνα με τις συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μας και καθιέρωση του «Παρατηρητηρίου Τιμών και Προδιαγραφών».
6. Αντιμετώπιση των προβλημάτων φορολογικής νομοθεσίας που θίγουν τις κατασκευαστικές εταιρείες και ισότιμη συμπεριφορά από την Πολιτεία απέναντί τους.
7. Επεξεργασία και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κατασκευαστικού και τεχνικού δυναμικού με κατάλληλα και ουσιαστικά μέτρα υποστήριξης του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Παρά τη συνεχιζόμενη και σοβαρή κρίση που μαστίζει τη χώρα, θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι όσο πιο γρήγορα η Πολιτεία προχωρήσει σε μέτρα που ουσιαστικά ενισχύουν την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, όπως τα παραπάνω, τόσο πιο αποτελεσματικά θα ενισχυθεί η ανάκαμψη, με τον κατασκευαστικό κλάδο να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της εθνικής προσπάθειας» καταλήγουν οι τεχνικές εταιρείες.
Κατά τις διεξαχθείσες αρχαιρεσίες εκλέχτηκαν οι κκ. Γεώργιος Συριανός, Εμμανουήλ Βράιλας, Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, Αθανάσιος Σίψας, Γιώργος Μπασιάς και Σπύρος Σουρτζής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk