Θεανώ Φωτίου: Ε, και τι έγινε που το λέει το ΓΛΚ…

Την παράταση και εντός του 2016, της περιόδου του χρόνου χορήγησης των παροχών λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να καλυφθεί διάστημα πλήρους έτους για κάθε μία από τις παροχές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το κομφούζιο που έχει προκαλέσει η παγιωμένη πλέον κυβερνητική πρακτική της κατάθεσης πλήθους τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ακόμα και κυρώσεις συμφωνιών ή οδηγιών, έχει οδηγήσει πλέον υπουργούς και βουλευτές της πλειοψηφίας σε θεσμικό αλαλούμ. Χαρακτηριστική η περίπτωση της τροπολογίας που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας κοινού αεροπορικού χώρου μεταξύ Ε.Ε. και Γεωργίας! Με την ρύθμιση αυτή ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των αναγκών της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα Αττικής και του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών στο Λαύριο για την περίοδο από 1.5.2015 έως 30.4.2016. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την ρύθμιση, το ύψος της δαπάνης αυτής ανέρχεται σε 4,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι από τις διατάξεις της ρύθμισης αυτής προκαλούνται δαπάνες ύψους 380.000 ευρώ κα 670.000 ευρώ αντιστοίχως, δηλαδή 1.050.000 ευρώ, απόκλιση που επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι άλλα λέει η έκθεση του ΓΛΚ.

«Ε, και τι έγινε που το λέει το ΓΛΚ;», του απάντησε η κυρία Φωτίου, η οποία αργότερα επανήλθε στο θέμα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έτσι, «για να μην μένουν στα πρακτικά κάποιες παρανοήσεις», όπως είπε η ίδια, όσον αφορά την παρατήρηση του κ. Βορίδη ότι ενώ το ΓΛΚ εγγράφει στην έκθεσή του 4,5 εκ. ευρώ ενώ η τροπολογία αναφέρεται σε 1 εκ. ευρώ, η εξήγηση που έδωσε είναι η εξής: «Δεν του είπα ΄΄τι κι αν λέει΄΄ (το ΓΛΚ) αλλά τι και λέει»… Και πρόσθεσε ότι από τα 4,5 εκ. το 1 εκ. αφορά τις δυο δομές. «Δεν υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στα δυο στοιχεία», σημείωσε, ενώ σχετικά με την προφανή καθυστέρηση για την νομιμοποίηση των εν λόγω δαπανών, την απέδωσε στα διοικητικά προβλήματα του δημοσίου τομέα.

Όλων αυτών είχε προηγηθεί ο καβγάς της αναπληρώτριας υπουργού με τον προεδρεύοντα Ν. Κακλαμάνη. Η κυρία Φωτίου άρχισε να μιλά επί των τροπολογιών αρμοδιότητάς της και ο κ. Κακλαμάνης παρενέβη για να της πει: «Μην διανοηθείτε να ξανασηκωθείτε αν δεν σας δώσω το λόγο εγώ»! Όταν έλαβε τελικά το λόγο είπε ότι δεν έχει δώσει δείγματα ασέβειας προς το προεδρείο ενώ δεν έκρυψε ότι ένοιωσε προσβεβλημένη από την παρέμβαση του προεδρεύοντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk