Από τη Ρωσία μέχρι την Ινδία και το Βιετνάμ, το εμβληματικό αιλουροειδές έχει λόγο να γουργουρίζει με ικανοποίηση: για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, οι τίγρεις δείχνουν να έχουν αυξηθεί.

Στην τελευταία απογραφή, βασισμένη σε δεδομένα από κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις για το έτος 2014, καταμετρήθηκαν συνολικά 3.890 τίγρεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 3.200 άτομα της προηγούμενης απογραφής το 2010.

Η Ινδία φιλοξενεί περισσότερες από τις μισές τίγρεις όλου του κόσμου, με 2.226 από τα αιλουροειδή να ζουν σε καταφύγια σε όλη τη χώρα, από το κρατίδιο της Κεράλα στα νότια μέχρι τη Δυτική Βεγγάλη.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τις οργανώσεις WWF και Global Tiger Forum ενόψει τριήμερου συνεδρίου που ξεκινά την Τρίτη στο Νέο Δελχί με τη συμμετοχή υπουργών από τις 13 χώρες όπου ζουν τίγρεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για ενθαρρυντική εξέλιξη, απέφυγαν όμως να κάνουν λόγο για απόλυτη αύξηση του πληθυσμού – η παρατηρούμενη βελτίωση δεν αποκλείεται να οφείλεται απλώς σε καλύτερες μεθόδους καταμέτρησης.

Παρόλα αυτά, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα νούμερα βελτιώνονται από το 1900, όταν υπήρχαν πάνω από 100.000 τίγρεις στον πλανήτη.

«Πιο σημαντική από τους απόλυτους αριθμούς είναι η γενική τάση, και βλέπουμε ότι η τάση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Τζινέτ Χέμλεϊ, αντιπρόεδρος της WWF.

Θετικές και αρνητικές τάσεις

Έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της απογραφής του 2010, 13 χώρες όπου επιζούν οι τίγρεις υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν τους αριθμούς μέχρι το 2022. Στην προσπάθεια έπαιξε σημαντικό ρόλο ο αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος δήλωσε «περήφανος που η συλλογική προσπάθεια αποδίδει».

Παρά τη θετική γενική τάση, πάντως, υπάρχουν και χώρες όπου δεν σημειώνεται πρόοδος, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ινδονησία, η οποία κατέχει σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά το ρυθμό αποδάσωσης, καταγράφεται δραματική μείωση των τίγρεων, καθώς οι ζούγκλες δίνουν τη θέση τους σε καλλιέργειες φοινικόδεντρου που δίνει το φοινικέλαιο.

Στην Καμπότζη, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα επανεισαγωγής του είδους μετά την εξαφάνιση όλων των τίγρεων αναπαραγωγικής ηλικίας από τη χώρα, κάτι που ονομάζεται «λειτουργική εξαφάνιση».

Οι πληθυσμοί των τίγρεων ανά χώρα έχουν ως εξής: Μπαγκλαντές, 106· Μπουτάν, 103· Καμπότζη, 0· Κίνα, πάνω από 7· Ινδία, 2.226· Ινδονησία, 371· Λάος, 2· Μαλαισία, 250· Μιανμάρ, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το 2014· Νεπάλ, 198· Ρωσία, 433· Ταϊλάνδη, 189· Βιετνάμ, λιγότερες από 5.

Από τα δέκα υποείδη τίγρης που αναγνωρίζουν οι ζωολόγοι, τρία εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του 20ού αιώνα και όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται απειλούμενα. Ένα υποείδος, η τίγρη της Νότιας Κίνας, δεν έχει θεαθεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ οι τίγρεις της Σουμάτρας και της Μαλαισίας βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.
Newsroom ΔΟΛ