Ιδιότυπα παιχνίδια

Ενα (ακόμη) ιδιότυπο παιχνίδι παίζεται τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πιστωτές.

Ιδιότυπα παιχνίδια | tovima.gr
Ενα (ακόμη) ιδιότυπο παιχνίδι παίζεται τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πιστωτές. Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται δημόσια να κοντράρεται με το ΔΝΤ (κατά παράβαση κάθε λογικής αφού το Ταμείο επιδιώκει «κούρεμα» χρέους και ζητεί λιγότερα μέτρα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις), ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι έτοιμη να υπογράψει ό,τι της φέρουν προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Είτε αυτό αφορά το Ασφαλιστικό και τη μείωση συντάξεων, είτε την αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 27.000 ευρώ, είτε την επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, είτε την απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι τόσο δική της δουλειά όσο των πιστωτών. Διότι για να ολοκληρωθεί θα πρέπει πρώτα να τα βρουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ. Να συμφωνήσουν τόσο στα δημοσιονομικά νούμερα όσο και στη ρύθμιση του χρέους. Και το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο τη φορά αυτή να υποχωρήσει για πολιτικούς λόγους και να συμμετάσχει σε μια συμφωνία που δεν θα ρυθμίζει ουσιαστικά το χρέος.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γερμανοί έχουν δεσμευθεί στα κοινοβούλιά τους για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα έστω και σε συμβουλευτικό ρόλο και τώρα δεν μπορούν να κάνουν πίσω, όσο και αν προσπαθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τους βάλουν να τσακωθούν, αξιοποιώντας διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του Πόουλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου που καταφέρονται εναντίον της Ανγκελα Μέρκελ.
Βεβαίως, μπορεί το ΔΝΤ να μιλάει για «κούρεμα» χρέους, όμως «κούρεμα» δεν θα γίνει γιατί δεν το «σηκώνουν» πολιτικά οι Ευρωπαίοι. Θα ακολουθηθεί η χρυσή τομή της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, για την κυβέρνηση αυτό που έχει προτεραιότητα δεν είναι ούτε οι φόροι ούτε το χρέος ούτε η αξιολόγηση. Στόχος της είναι περάσει τον κάβο του Ιουλίου, που είναι η τελευταία μεγάλη λήξη ομολόγων πριν από το 2018. Αν περάσει, μετά δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές και ως εκ τούτου ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι θα μας αφήσουν ήσυχους.
Ομως οι Ευρωπαίοι, όπως έχει αποδειχθεί, δεν εμπιστεύονται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο και με τοποτηρητή το ΔΝΤ να δεσμεύσουν τη χώρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις «κακές» συνήθειες του παρελθόντος, δημιουργώντας εκ νέου ελλείμματα.
Το πού θα καταλήξει το παιχνίδι αυτό μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες. Δίνοντας όμως η κυβέρνηση προτεραιότητα σε τέτοιου είδους πολιτικά τερτίπια, τα οποία μέχρι σήμερα δεν της έχουν βγει, ένα είναι σίγουρο: πως η οικονομία αντί για την «ανάσα» που προσδοκά από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση, θα δεχθεί ακόμη ένα κτύπημα, που μπορεί να αποδειχθεί τελειωτικό…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk