Τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό η επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης»

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κόσμο του τουρισμού οι πληροφορίες για πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης» ύψους ενός ευρώ ανά «αστέρι» στα καταλύματα της χώρας,

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κόσμο του τουρισμού οι πληροφορίες για πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης» ύψους ενός ευρώ ανά «αστέρι» στα καταλύματα της χώρας, καθώς οι επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού το τελευταίο διάστημα απειλούν την ανταγωνιστικότητά του.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκφράζει την «έντονη διαφωνία» του Συνδέσμου για την επιβολή οιασδήποτε νέας επιβάρυνσης στο τουριστικό προϊόν, αναφέροντας ότι «το συγκεκριμένο τέλος κινείται στη σφαίρα του παραλόγου και αν προστεθεί στο σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα του τουρισμού, θα σημάνει αυτομάτως την καταστροφή του».
Ασφυκτικές πιέσεις


Ο ίδιος σημειώνει ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις για το σύνολο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και ότι τόσο ο τουριστικός κόσμος όσο και οι τουριστικοί οργανισμοί βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση. Αναφέρει επίσης την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και του τέλους ταξινόμησης ΙΧ. «Ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που έχει υποστηρίξει τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει» καταλήγει.

«Τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ – θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους έλληνες πολίτες»
τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, σημειώνοντας την «ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της εφετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων».
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει την εφετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα, στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία, και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό».
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει την «παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες», η οποία λειτουργεί «στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας», παρότι πραγματοποιούνται 12 εκατ. διανυκτερεύσεις και τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην κόψη του ξυραφιού


«Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του υπάρχει μια μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ό,τι έχει μείνει όρθιο απλώς οδηγεί στη συντριβή του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα και κάμπινγκ στην ελληνική επικράτεια ανήλθαν σε 75.390.445. Από αυτές 60.901.973 πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου από ξένους τουρίστες και 13.049.668 από Ελληνες. Ενώ στα κάμπινγκ 756.690 διανυκτερεύσεις έγιναν από αλλοδαπούς και 682.114 από ημεδαπούς.
Το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για το 2015, υπολογίζεται σε 9.757 μονάδες, από τις οποίες 419 ανήκουν σε κατηγορία πέντε αστέρων, 1.340 σε κατηγορία τεσσάρων αστέρων, 2.436 σε κατηγορία τριών αστέρων, 4.110 σε κατηγορία δύο αστέρων και 1.452 σε κατηγορία ενός αστεριού. Αντίστοιχα, η δυναμικότητα της Αττικής ανέρχεται σε 648 μονάδες, από τις οποίες 31 είναι κατηγορίας πέντε αστέρων, 98 τεσσάρων αστέρων, 140 τριών αστέρων, 266 δύο αστέρων και 113 ενός αστεριού.
Βασικές επιβαρύνσεις για τον τελικό καταναλωτή είναι ο ΦΠΑ και τα τέλη παρεπιδημούντων. Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ελληνική νομοθεσία, αφενός του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής (από 6% σε 13%) και εστίασης (από 13% σε 23%) και αφετέρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά με μικρό πληθυσμό, επιβάρυναν τις τιμές στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να είναι λιγότερο ανταγωνιστικός σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος και η Τουρκία. Μάλιστα, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες που ισχύει τέλος διαμονής αυτό υπολογίζεται ανά διανυκτέρευση, στην Ελλάδα επιβαρύνει το σύνολο του κύκλου εργασιών (0,5%) των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, στις χώρες αυτές το τέλος παρεπιδημούντων καταβάλλεται με ξεχωριστή χρέωση από τον πελάτη. Ενώ η Τουρκία και η Κύπρος προσφέρουν το ανταγωνιστικότερο πλαίσιο από πλευράς επιβάρυνσης των τελικών τιμών.


Tourist Tax
Τι ισχύει στην Ευρώπη

Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει τον Tourist Tax, όπως και αρκετές πόλεις στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Σλοβενία.
Στη Ρώμη επιβάλλεται ένας τουριστικός φόρος για κάθε διανυκτέρευση. Για κατηγορίες ενός και δύο αστεριών είναι 3 ευρώ/διανυκτέρευση για έως δέκα διανυκτερεύσεις, για καταλύματα τριών αστέρων 4 ευρώ/διανυκτέρευση, για τεσσάρων αστέρων 6 ευρώ/διανυκτέρευση και για πέντε αστέρων 7 ευρώ/διανυκτέρευση.
Τουριστικό φόρο έχουν και η Βαρκελώνη και η υπόλοιπη Καταλωνία, με τις τιμές ανά διανυκτέρευση να κυμαίνονται από 0,75 έως 2,50 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία. Σε χρεώσεις υποβάλλονται επίσης διαμερίσματα και κατοικίες που νοικιάζονται ως τουριστικά καταλύματα.
Στο Βερολίνο, οι ιδιώτες τουρίστες πληρώνουν City Tax που αναλογεί σε 5% της καθαρής τιμής διαμονής χωρίς ΦΠΑ και πρωινό, για έως 21 συνεχόμενες ημέρες.
Από τον Νοέμβριο του 2015 ταξιδιώτες που διαμένουν σε καταλύματα της Airbnb στο Παρίσι πληρώνουν έναν τουριστικό φόρο 0,83 ευρώ την ημέρα για κάθε ενήλικο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk