Το τελευταίο ρομποτικό υποβρύχιο της Boeing μπορεί να επιχειρεί αυτόνομα για μήνες, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται πλοία υποστήριξης όπως τα προηγούμενα μοντέλα, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Το Echo Voyager, ένα σκάφος με σχήμα τορπίλης και μήκος 15,5 μέτρα, βασίζεται σε ένα «υβριδικό σύστημα ενέργειας», το οποίο καταργεί την ανάγκη για ανεφοδιασμό με καύσιμα κάθε λίγες μέρες.

Συλλογή δεδομένων και μετάδοση εν πλω

«Το Echo Voyager μπορεί να συλλέγει δεδομένα όσο βρίσκεται βυθισμένο, να ανεβαίνει στην επιφάνεια και να μεταδίδει πληροφορίες πίσω στους χρήστες σε περιβάλλον σχεδόν πραγματικού χρόνου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λανς Τάουερς, διευθυντής του τμήματος Θάλασσας και Ξηράς στην Boeing Phantom Works.

«Τα υπάρχοντα UUV [Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια Σκάφη] απαιτούν την παρουσία ενός επανδρωμένου πλοίου επιφανείας για τις καθημερινές επιχειρήσεις τους. Το Echo Voyager εξαλείφει αυτήν την ανάγκη και τα αντίστοιχα κόστη».

Η Boeing αναπτύσσει υποβρύχια από τη δεκαετία του 1960. Ο στόλος μη επανδρωμένων υποβρυχίων της εταιρείας περιλαμβάνει το Echo Seeker, μήκους 9,7 μέτρων, και το Echo Ranger, μήκους 5,5 μέτρων. Και τα δύο μπορούν να επιχειρούν για λίγες μέρες κάθε φορά.

«Το Echo Voyager είναι μια νέα προσέγγιση για το πώς θα επιχειρούν και θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον τα μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη» σχολίασε ο πρόεδρος της Boeing Phantom Works Ντάριλ Ντέιβις.

Οι δοκιμές του σκάφους προγραμματίζεται να αρχίσουν το καλοκαίρι έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια.
Newsroom ΔΟΛ