Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «ecancer».

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής της Μ. Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Λιούις, μελέτησαν 193 μέλη πέντε χορωδιών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το τραγούδι.

Μια ώρα τραγούδι αρκεί για την βελτίωση της υγείας

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, μια ώρα τραγούδι στη χορωδία αρκούσε για μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

Το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος φάνηκε να έχουν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, βρίσκονταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση π.χ. εμφάνιζαν κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τείνουν να εμφανίζουν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

«Τα νέα ευρήματα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε συγκεντρώσει έναν όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι χορωδιακό τραγούδι μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι υπάρχουν και βιολογικά οφέλη», υπογραμμίζει ο Δρ Λιούις.

«Ακούγαμε ιστορίες ότι, η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί θετικά από το τραγούδι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους με καρκίνο στο μέλλον», προσθέτει.

Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο βιώνουν έντονο στρες, ενώ εμφανίζουν και κατάθλιψη, καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, ακριβώς σε μια περίοδο που χρειάζονται να πάρουν από αυτό την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια.

Τώρα, η συμμετοχή σε μια χορωδία ίσως αποτελέσει το αντίδοτο στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου.

Newsroom ΔΟΛ