Κουρασμένη εμφανίζεται η αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων εφέτος, καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones κατά το 2016 θα ενισχυθούν με μονοψήφιο μόλις ποσοστό, 7%, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου που παρουσίαζε πολύ μεγαλύτερη αύξηση. Εφέτος αναμένεται να διατεθούν στη διεθνή αγορά 1,5 δισ. smartphones, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 1.943 δισ. δολάρια.
Η αγορά της Ινδίας αναμένεται να σώσει τις παγκόσμιες πωλήσεις «έξυπνων» κινητών από μεγαλύτερη επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, η οποία δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία, τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά των smartphones είναι πλέον παρελθόν. Οπως εξηγούν, αν και οι αρρυθμίες στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον επηρεάζουν εύλογα και τις δαπάνες των καταναλωτών για κινητά, το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι αυτό.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι οι ώριμες –για τα smartphones –αγορές του πλανήτη, όπως η Κίνα και η Βόρεια Αμερική, εμφανίζουν οριακά μόνο θετική ανάπτυξη (0,7% και 0,4% αντίστοιχα για το 2016).
Στις αναδυόμενες αγορές, από την άλλη, οι πωλήσεις smartphones θα συνεχίσουν μεν να ενισχύονται, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Εξηγώντας αυτή την εκτίμηση, η Gartner αναφέρει, για παράδειγμα, ότι ως το 2019 περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού θα καθυστερήσουν την αναβάθμιση του smartphone τους ώσπου η σχέση λειτουργικότητας και τιμής να γίνει πιο επιθυμητή.
Οι τιμές δεν αποκλιμακώνονται αρκετά, ώστε να δώσουν ώθηση στις αναβαθμίσεις συσκευών από ένα low-end συμβατικό κινητό σε ένα low-end smartphone. Οι κατασκευαστές αδυνατούν να ρίξουν την τιμή για ένα «αρκετά καλό smartphone χαμηλότερα από τα επίπεδα των 50 δολαρίων», σύμφωνα με την Gartner.
Πάντως φωτεινή εξαίρεση για τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones αποτελούν αγορές όπως αυτή της Ινδίας, η οποία το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται όλο και πιο συχνά από τους αναλυτές το «next big thing» για τα smartphones. Μάλιστα, σύμφωνα με την Gartner, η επίδοση της Ινδίας θα σώσει το 2016 τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones από μεγαλύτερη πτώση.
Η αγορά των «έξυπνων» κινητών στην Ινδία θα τρέξει με 29% το τρέχον έτος (έναντι 7% που είναι η πρόβλεψη για την παγκόσμια αγορά smartphones). Οι δε προβλέψεις κάνουν λόγο για διψήφια ποσοστά περαιτέρω αύξησης των πωλήσεων κατά την επόμενη διετία τουλάχιστον.
Σημειώνεται ότι συνολικά η παγκόσμια αγορά των συσκευών το 2016 (PCs, tablets, ultramobiles και κινητά τηλέφωνα) αναμένεται να κινηθεί ελαφρά ανοδικά, κερδίζοντας έδαφος κατά μόλις 0,6% έναντι του 2015. Πάντως οι συνολικές δαπάνες των καταναλωτών για συσκευές το 2016 θα μειωθούν κατά 1,6% σε σχέση με το 2015.

HeliosPlus