Μειώσεις μόνο σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Με τρικ μειώσεων στις συντάξεις που θα αφορούν μόνο τις επικουρικές και τα εφάπαξ βοηθήματα ώστε να μην εμφανισθεί η κυβέρνηση

Με τρικ μειώσεων στις συντάξεις που θα αφορούν μόνο τις επικουρικές και τα εφάπαξ βοηθήματα ώστε να μην εμφανισθεί η κυβέρνηση ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της για «καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται» αναμένεται να κλείσει το Ασφαλιστικό την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μειώσεις θα αφορούν μόνο συντάξεις των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση θα γίνεται μόνο στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης, διατηρώντας το ύψος της κύριας ως έχει. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα για την τσέπη του συνταξιούχου θα είναι μείωση του ποσού που ελάμβανε κάθε μήνα.
Οι παράμετροι του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας στις συναντήσεις που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.
Το ύψος της εθνικής σύνταξης έχει «κλείσει» στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός αρμόδιος για θέμα ασφάλισης κ. Αν. Πετρόπουλος, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος και για όσους αποχωρούν με 15-20 έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 15 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 345,6 ευρώ, δηλαδή με μείωση 10%.
Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% κατ’ έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε δίδεται το σύνολο της εθνικής σύνταξης. Ετσι από τα 15 ως τα 19 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται στα 15 έτη 345,6 ευρώ, στα 16 έτη 353,2 ευρώ, στα 17 έτη 361 ευρώ, στα 18 έτη 368,6 ευρώ και στα 19 έτη 376,3 ευρώ.
Προς συμφωνία για την αναπλήρωση


Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη το οποίο ζητούν οι θεσμοί και φαίνεται τελικώς να αποδέχεται η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ προτείνει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το διάστημα ως τα 24 έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ διατηρείται στο 0,9% στα 18 χρόνια και στο 1,04% στα 21 χρόνια. Ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία το 2% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο για τα 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 2,2%.
Πρόταση για αύξηση 1,5% στις εισφορές


Η κυβέρνηση πιέζει και φαίνεται εν μέρει να γίνεται αποδεκτή η πρότασή της για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει αύξηση 1,5% συνολικά σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Ωστόσο το ΔΝΤ αντιδρά θεωρώντας την αύξηση αυτή αντικίνητρο για επενδύσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν ένα μικρότερο ποσοστό αύξησης των εισφορών.
Πέραν τούτου, μειώσεις 10%-20% αναμένονται στα εφάπαξ βοηθήματα, ενώ τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν σε ποσοστά άνω του 30% καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Βέβαιη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ειδικότερα όταν το άθροισμά της με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Τότε θα μειώνεται μόνο το ποσό της επικουρικής προκειμένου η κυβέρνηση να μη φαίνεται ανακόλουθη με τη θέση της ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις. Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει ως 40%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk