Διοικητική «σταυροφορία» κατά της γραφειοκρατίας

Σε εκστρατεία κατά της γραφειοκρατίας, με κατάργηση μη αναγκαίων διαδικασιών και περιττών δικαιολογητικών, καλεί τους δημόσιους φορείς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε εκστρατεία κατά της γραφειοκρατίας, με κατάργηση μη αναγκαίων διαδικασιών και περιττών δικαιολογητικών, καλεί τους δημόσιους φορείς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τους ζητά να θέσουν στο μικροσκόπιο της προσπάθειάς τους τον ανασχεδιασμό των διοικητικών ενεργειών τους ώστε να διευκολύνουν πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.
Με εγκύκλιο κάνει σύσταση προς άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και τεχνικές για τη μείωση του χρόνου αναμονής και την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων.
Την υπογράφουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κκ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Προτείνεται μεταξύ άλλων να προσανατολιστούν οι δημόσιοι φορείς σε λύσεις όπως:
* Κατάρτιση και χρήση ενιαίων, πιστοποιημένων εντύπων αίτησης µε καταγεγραμμένα τα ακριβή δικαιολογητικά κάθε διαδικασίας
* Αντικατάσταση δικαιολογητικών με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986
* Μείωση υπογραφών, με περιορισμό των εμπλεκόμενων στη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας φορέων, οργάνων κ.λπ.
* Εφαρμογή της τεχνικής «Υπηρεσία μιας στάσης» (One stop shop), εφόσον δεν είναι δυνατή η μείωση του αριθμού των εμπλεκομένων μερών
* Σύντμηση του χρόνου διεκπεραίωσης μιας διαδικασίας και καθορισμός αποκλειστικών προθεσμιών όπου δεν υπάρχουν
* Σιωπηρή έγκριση αιτήματος πολίτη μετά την παρέλευση ορισμένης προθεσμίας, εφόσον η υπηρεσία δεν απαντήσει αρνητικά μέσα στο διάστημα αυτό
* Κατάργηση της διαδικασίας αδειοδότησης και αντικατάστασή της από απλή γνωστοποίηση του αιτούντος στις αρμόδιες αρχές περί ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης / έναρξης οικονομικής δραστηριότητας και συμμόρφωσής του με τις οικείες διατάξεις και περί τήρησης του συνόλου των προϋποθέσεων λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.
* Πρόβλεψη ολοκλήρωσης της διαδικασίας σε όσο το δυνατόν λιγότερα διοικητικά επίπεδα και κατά προτίμηση σε ένα (τοπικό, περιφερειακό, κεντρικό).
Μάλιστα, επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι οι περισσότερες διοικητικές διαδικασίες καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Και αυτό είτε λόγω των εξουσιοδοτικών διατάξεων που καθορίζουν την απλούστευση της διαδικασίας, είτε λόγω του γεγονότος ότι οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Eugo – ΚΕΠ-ΕΚΕ).
Έτσι, στο πλαίσιο ενεργειών τους κατά της γραφειοκρατίας προτείνεται η συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τη συνυπογραφή των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων (ΚΥΑ) για απλούστευση διαδικασιών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk