Το πολυαναμενόμενο «μπάτζετ» μοντέλο της ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία πολυτελών ηλεκτροκίνητων σπορ οχημάτων, Tesla Motors. Το Model 3, όπως ονομάζεται η «προσιτή» της πρόταση θα ξεκινάει από τα 35.000 δολάρια – δηλαδή περίπου 30.600 ευρώ, σχεδόν στην μισή τιμή από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας – θα είναι 20% μικρότερο από το Model S και θα διαθέτει γυάλινη οροφή.

Προσιτός οικολογικός «πύραυλος»

Στο πλαίσιο της επίσημης χθεσινής παρουσίασης της Tesla σε μια αίθουσα με 800 παρευρισκόμενους στο Χόθορν, στην Καλιφόρνια, ο ιδρυτής Έλον Μασκ, έπειτα από μια μεγάλη ομιλία γύρω από τον οικολογικό προσανατολισμό της εταιρείας στράφηκε στο ταξίδι προς το προσιτό, αποκαλύπτοντας επί σκηνής ένα κόκκινο, ένα ασημί και ένα μαύρο ματ Model 3.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χαμηλότερη τιμή του νέου μοντέλου δεν σημαίνει ότι αυτό θα υστερεί σε επιδόσεις. «Στην Tesla, δεν φτιάχνουμε αργά αυτοκίνητα» τόνισε, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το Model 3 θα αγγίζει 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις έξι δευτερόλεπτα. Το όχημα θα έχει εμβέλεια 346 χλμ. ανά φόρτιση και χωρητικότητα πέντε ατόμων. Η γυάλινη οροφή του, σύμφωνα με τον Μασκ, θα προσφέρει στους επιβαίνοντας ένα «αίσθημα ελευθερίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χάρη στο γεγονός ότι το Model 3 – όπως και το Model S – θα διαθέτει πορτμπαγκάζ στο πίσω αλλά και στο μπροστινό του μέρος, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από κάθε άλλο βενζινοκίνητο όχημα της κατηγορίας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τα πρώτα οχήματα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2017» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla Motors. Η εταιρεία ανακοίνωσε σχετικά, ότι η παράδοση των πρώτων οχημάτων στους ιδιοκτήτες τους πρόκειται να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.

Αρκετοί αναλυτές ωστόσο, εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, δεδομένων των καθυστερήσεων που είχε η εταιρεία κατά το παρελθόν. Χαρακτηριστική περίπτωση το Model X, το οποίο ενώ είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014, τελικά κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015.

Νέα μπαταρία, νέα τιμή

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μυστικό της μείωσης της τιμής του νέου μοντέλου κρύβεται στην οικονομικότερη μπαταρία που θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σε συνεργασία με την Panasonic ετοιμάζουν το «Gigafactory» όπως το αποκάλεσε ο Μασκ: ένα υπερεργοστάσιο πέντε δισεκατ. δολαρίων στην Νεβάδα, το οποίο όπως φαίνεται θα κατασκευάζει τις νέες μπαταρίες για το «γοητευτικό» Model 3. Η τεράστια γραμμή παραγωγής του εν λόγω εργαστασίου, αναμένεται να ψαλιδίσει το κόστος των μπαταριών κατά 30%.

Μέσα στο πρώτο 24ωρο, σύμφωνα με την εταιρεία, οι προπαραγγελίες του Model 3 ξεπέρασαν τις 115.000, υποδεικνύοντας την νέα «τρέλα» των Αμερικανών. Ουρές δημιουργήθηκαν έξω από σημεία πώλησης Tesla σε όλον τον κόσμο, όπου κόσμος περίμενε υπομονετικά, προκειμένου να καταβάλλει την προκαταβολή των 1.000 δολαρίων για την προπαραγγελία του οικονομικού οικολογικού «πύραυλου». Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές μάλιστα, που έσπευσαν να παραλληλίσουν τις ουρές για ένα Model 3 με εκείνες που δημιουργούνταν έξω από τα καταστήματα της Apple κατά την κυκλοφορία των πρώτων iPhone.