Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με αφορμή τις καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, κατέδειξε με οριακό τρόπο το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.

Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην συζήτηση αυτή με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην «Μαύρη Βίβλο» που συνέταξε τον Μάιο του 2014 η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως αρμόδια της κομματικής επιτροπής ελέγχου του κυβερνητικού έργου για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας, ενώ, όπως αναμενόταν, όρθωσε ασπίδα προστασίας του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των καταγγελιών της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, κάτι που απέδωσε ο ίδιος σε σκευωρία εις βάρος του.

Το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε από την συζήτηση όσον αφορά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ήταν η προαναγγελία της εξεταστικής επιτροπής που θα προτείνει για την διερεύνηση των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ. Ωστόσο, παρέμεινε αναπάντητο το ερώτημα που του έθεσε μετ’ επιτάσεως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, για το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα των συναντήσεών του με τον επικεφαλής του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρη. «Πλην της γνωστής γάτας Ιμαλαίων κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Γιατί ο “πολέμιος της διαπλοκής” συναντιέται με έναν “βαρώνο της διαπλοκής”;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν περιορίστηκε στο πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός αλλά διεύρυνε την ατζέντα των θεμάτων, εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της σε όλους τους τομείς και στοχοποιώντας τον κ. Τσίπρα ως μόνο υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Δεν είστε κατήγορος σε αυτή την συζήτηση αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας», του είπε, προκαλώντας τον: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο». Και έθεσε θέμα εκλογών: «Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο», είπε, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός».

Όσον αφορά την εξεταστική που πρότεινε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης του αντέτεινε μια «έντιμη συμφωνία», όπως την αποκάλεσε. «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και εσείς θα ψηφίσετε την πρόταση που ετοιμάζουμε για τα capital controls, το μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση», του είπε, κάτι στο οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το δικαίωμα στην ολιγόλεπτη τριτολογία που είχε.

Πάντως ο πρωθυπουργός έδειξε να μην επιθυμεί τις εκλογές. «Κάποιοι σας λένε να βγείτε να πείτε για εκλογές. Στο εξωτερικό διαβεβαιώνετε ότι δεν βιάζεστε. Κάποιοι εδώ σας πιέζουν. Θα σας πω ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει», είπε στον κ. Μητσοτάκη χαρακτηριστικά επικαλούμενος τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ τόνισε ότι είναι «χιλιοπαιγμένο το σενάριο της αριστερής παρένθεσης». «Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης αλλά ο δράκος ψόφησε και έγινε κατοικίδιο…», είπε ο κ. Τσίπρας καλώντας τον αρχηγό της ΝΔ «να ξεχάσει τις εκλογές». «Κοιτάξτε μήπως χάσετε πάλι και τις εκλογές της τετραετίας και είστε ο νεώτερος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα φύγει νωρίτερα», του είπε.

Μια από τις πιο έντονες στιγμές της συζήτησης ήταν η μεταξύ τους αντιπαράθεση με αφορμή το κύκλωμα των εκβιαστών, με τον κ. Τσίπρα να εγκαλεί τον πρόεδρο της ΝΔ για διασυνδέσεις του κόμματός του με τους δυο εξ αυτών προκαλώντας τον να δώσει τα τιμολόγια των αμοιβών που ελάμβαναν και τον κ. Μητσοτάκη να τον κατηγορεί ότι είχε συνεργάτη τον τρίτο του κυκλώματος και να καταγγέλλει το «παρακράτος».

«Θυμάμαι ότι στην παρέα των τριών εκβιαστών ήταν και ένας δικός σας στενός συνεργάτης αλλά δεν είδα διαρροή δικών του συνομιλιών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας την έκρηξη του κ. Τσίπρα ο οποίος όρθιος απαιτούσε από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει, ενώ εκείνος του έλεγε «καθίστε κάτω». Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακάλεσε ενώ προέτρεψε τον πρωθυπουργό: «Αν τολμάτε οδηγήστε τη χώρα στις εκλογές και θα δούμε αν η τέταρτη φορά θα είναι τυχερή». Ο κ. Τσίπρας ενοχλημένος ζήτησε τον λόγο για να πει: «Έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που του κατέθεσα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό».

Πάντως, το πολιτικό κλίμα μετά την προ ημερησίας συζήτηση είναι σαφώς πιο ηλεκτρισμένο και δηλητηριασμένο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές, οι οποίοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με φόντο τα διογκούμενα μέτωπα της κυβέρνησης και τις βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις τους.