Χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Internal Medicine», οι θρεπτικές ουσίες των τροφών που αποτελούν την βάση της μεσογειακής διατροφής ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία κατά της οστεοπόρωσης.

«Ασπίδα» κατά των καταγμάτων

Στη μελέτη, οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τις περιπτώσεις 90.000 γυναικών από τις ΗΠΑ με μέση ηλικία τα 64 έτη. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσες ακολουθούσαν το μεσογειακό μοτίβο διατροφής εμφάνιζαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή της λεκάνης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γιατροί καλό θα ήταν να συνιστούν στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι η οστεοπόρωση ευθύνεται για 8,9 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως – αριθμός ο οποίος μεταφράζεται συχνότητα που αγγίζει το ένα κάταγμα ανά τρία δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, υπολογίζεται ότι μια στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποια στιγμή οστεοπορωτικό κάταγμα. Το ίδιο ισχύει για έναν στους πέντε άνδρες.

Προστασία στο πιάτο

Στο πλαισιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις που είχαν δωσει οι Αμερικανές σε λεπτομερή ερωτηματολόγια γύρω από τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια αξιολόγησαν πόσο κοντά ήταν οι καθημερινές τους προτιμήσεις στην μεσογειακή διατροφή – δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και βούτυρο.

Όσες από τις συμμετέχουσες είχαν δηλώσει ότι ακολουθούσαν το εν λόγω διατροφικό μοτίβο, μέσα στα επόμενα 16 χρόνια φάνηκε ότι είχαν 29% χαμηλότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στη λεκάνη, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

«Μια διατροφή υψηλής ποιότητας, όπως η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να συνοδεύεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή της λεκάνης» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπέρνχαρντ Χάρινγκ. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να θωρακίσει την υγεία των οστών των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών».

Τα νέα ευρήματα των γερμανών επιστημόνων έρχονται να ενισχύσουν προηγούμενες μελέτες οι οποίες είχαν επίσης δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τα οστά. Το 2012, μελέτη σε 127 ηλικιωμένους άνδρες από την Ισπανία είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, η οποία ενισχύει τον σχηματισμό των οστών.

Αρκετές άλλωστε και οι μελέτες οι οποίες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με την θωράκιση του οργανισμού κατά της άνοιας, του καρκίνου, αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.