Η ήττα της Ανγκελα Μέρκελ από τους υπερσυντηρητικούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με αφορμή το Προσφυγικό δεν είναι το μόνο μήνυμα των γερμανικών περιφερειακών εκλογών. Πέρασε σχετικά απαρατήρητο στην Ελλάδα αλλά πρόκειται για πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας ότι στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο από τα κρατίδια όπου έγιναν εκλογές, στη Bάδη-Βυρτεμβέργη, οι Πράσινοι κέρδισαν θριαμβευτικά την πρώτη θέση.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε ο τοπικός πρωθυπουργός, o 68χρονος Winfried Kretschmann, επικεφαλής του συνδυασμού των Πρασίνων, ένας από τους δημοφιλέστερους τοπικούς ηγέτες στη Γερμανία και ο πρώτος Πράσινος που εκλέγεται –και μάλιστα δύο φορές –σε θέση τοπικού πρωθυπουργού.
Η νίκη αυτή των Πρασίνων και ο πιθανός πρασινό-μαυρος συνασπισμός θα επηρεάσουν σίγουρα την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και κατά συνέπεια και της Ευρώπης υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Kretschmann, αν και δημοσιονομικά συντηρητικός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις και υποστηρικτής της χαμηλής φορολογίας, διαθέτει εν τούτοις ισχυρές πράσινες περγαμηνές. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος των Πρασίνων τη δεκαετία του ’70, με δυναμική διεθνή παρουσία στα θέματα κλιματικής αλλαγής, παρών στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι και υπό την καθοδήγησή του η Bάδη-Βυρτεμβέργη άρχισε να πραγματοποιεί σοβαρές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια. Στο γερμανικό αυτό κρατίδιο το 2015 έγιναν σχετικές επενδύσεις 144 MW, οκταπλάσιες σε σύγκριση με το 2014 και μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν π.χ. στην Ελλάδα το 2015.
Η νίκη των Πρασίνων στη Bάδη-Βυρτεμβέργη αναμένεται να επηρεάσει την αναμενόμενη γερμανική μεταρρύθμιση στη νομοθεσία που διέπει την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία (δημοπρασίες αντί για το παραδοσιακό σύστημα των εγγυημένων τιμών-feed-in tariffs). Θα την επηρεάσει με θετικό τρόπο από πλευράς πολιτικού περιβάλλοντος, αφού αποδεικνύεται ότι μια πολιτική φιλική ταυτόχρονα και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς την επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Θα την επηρεάσει όμως και πρακτικά καθώς στη γερμανική Ανω Βουλή (Bundesrat), που μπορεί να καθυστερήσει την έγκριση της σχετικής μεταρρύθμισης, η επιρροή των Πρασίνων θα είναι αυξημένη.
Υπάρχει όμως και ένα βαθύτερο πολιτικό μήνυμα από τη νίκη του Winfried Kretschmann. Η παγκόσμια επανάσταση στην ενεργειακή πολιτική την οποία φέρνει η σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον ένα φιλόδοξο όραμα αλλά μια δυναμική και διαμορφούμενη νέα πραγματικότητα. Συντελείται αθόρυβα, αλλά με παγκόσμιες επενδύσεις 329 δισ. δολαρίων το 2015 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί πλέον την κυρίαρχη οικονομική και επιχειρηματική άποψη. Η επικράτηση ενός πράσινου, φιλικού στην επιχειρηματικότητα πολιτικού στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο γερμανικό κρατίδιο συμβολίζει και πολιτικά τη νέα αυτή πραγματικότητα. Οι φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας είναι πλέον η κυρίαρχη άποψη στη Δυτική Ευρώπη, τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ