Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, μετά τον επιτυχημένο περυσινό κύκλο συναυλιών «He thought he saw an elephant» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, επιχειρεί να διευρύνει τη δράση της επάνω στη σχέση λογοτεχνίας και λυρικού τραγουδιού με έναν κύκλο συναυλιών τον Μάρτιο στον πολιτιστικό χώρο Μπανγκλαντές (Xαλκοκονδύλη 35). Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στην καρδιά της πιο πολυπολιτισμικής περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λυρικές performances σημαντικών λογοτεχνών και μουσικών, με προαιρετική συνεισφορά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 21/3 (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης)
«The crib – Η κούνια»
Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα. Ο χώρος μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό βρεφικό δωμάτιο από την εικαστικό Ειρήνη Βλαβιανού. Η Κατερίνα Σχινά επιλέγει και διαβάζει παιδικές αναμνήσεις ενήλικων ημερολογίων και επουλωτικές ιστορίες πλεκτού, υπό τη συνοδεία lullabies των Britten, Copland, Rorem, Menotti, Lang. Ο Δημήτρης Τίγκας (μέλος των Latinitas Nostra) και ο Αχιλλέας Tίγκας παίζουν με οθωμανικά όργανα εποχής νανουρίσματα από τη μικρασιατική παράδοση και την αστική λαϊκή μουσική των μέσων του 20ού αιώνα, εγχείρημα που είχαν επαναλάβει πέρσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον τίτλο «Αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα», υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Τραγουδούν η σοπράνο Ελένη Σταμίδου και η μέτζο σοπράνο Αναστασία Κότσαλη.

Τρίτη 22/3
«Stranger than paradise»
Μια βραδιά-φόρος τιμής σε δύο ξεχωριστές ποιητικές προσωπικότητες, τον Walt Whitman και τον William Blake. Με αφετηρία τον «Νεκρό» του Jim Jarmusch, μια ταινία-ύμνο στην Αγρια Δύση (που τόσο αγάπησε ο Whitman) και πρωταγωνιστή έναν ήρωα που ονομάζεται William Blake, δυο νέοι συγγραφείς, ο Κώστας Περούλης και ο Θωμάς Τσαλαπάτης, εμπνέονται και πλέκουν το νήμα που ενώνει τους τολμηρούς sui generis δημιουργούς. Ο sound artist Γιώργος Τσακνιάς αυτοσχεδιάζει πάνω στις συνθέσεις του Neil Young βασισμένες στην ποίησή τους ενώ, παράλληλα, παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη οι μουσικοί κύκλοι των Kurt Weill και Vaughan Williams αφιερωμένοι σε αυτούς. Τραγούδι: Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος).
Δευτέρα 28/3
«Ζωολογία»
Μια συναυλία εκλεκτών συμπράξεων, με φόντο μουσικές και λογοτεχνικές συνθέσεις αφιερωμένες… στα ζώα! Δύο από τις σημαντικότερες δημιουργούς παιδικής λογοτεχνίας, η Αλκη Ζέη και η Σοφία Ζαραμπούκα, συναντώνται και επί σκηνής, επιλέγοντας κείμενα δικά τους, αλλά και αγαπημένα λογοτεχνικά κομμάτια με θέμα το ζωικό βασίλειο. Ο πρωταγωνιστής της ΕΛΣ τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος με τη νέα σοπράνο Πένυ Δεληγιάννη τραγουδούν άριες για γάτες και ιπποποτάμους, κροκοδείλους, φώκιες, σκυλιά και τίγρεις αγνώστων συνθετών στο ελληνικό κοινό, όπως ο Μichael Hurd. Μια συναρπαστική βραδιά, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Τρίτη 29/3
«Ηδύποτο»
Η οπερέτα και το μουσικό θέατρο γίνονται η ταχεία που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι, ή αλλιώς δύο ξεχωριστούς δημιουργούς, τον Ivor Novello με τον Michel Legrand. Βασιλιάς της αγγλικής οπερέτας στην περίοδο του Μεσοπολέμου ο πρώτος (από αυτόν, εξάλλου, πήραν τα όνομα τους τα διάσημα Novello Musical Awards), σοφιστικέ συνθέτης που ανανέωσε το γαλλικό μιούζικαλ ο δεύτερος, συναντώνται για πρώτη φορά σε κομψές συνηχήσεις. Στο ίδιο πνεύμα, δύο συγγραφείς που δεν χρειάζονται συστάσεις, ο Δημήτρης Καλοκύρης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συνδιαλέγονται μαζί τους με κοσμοπολίτικο φλέγμα. Τραγούδι: Μιράντα Μακρυνιώτη (σοπράνο), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος).

HeliosPlus