• Αναζήτηση
 • Νταβούτογλου και Τσίπρας στη Σμύρνη ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή

  Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομολογός του Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Σμύρνη.

  Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

  Στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών επί τάπητος βρέθηκαν επίσης οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό, αλλά και το casus belli, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλων εποχών».

  Επίσης, ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

  Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων που που ψάχνοντας καταφύγιο πέφτουν θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς φτάνουν να χάσουν τη ζωή τους.

  «Δηλώνουμε από κοινού, είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, ξέρουμε πώς θα λυθεί, δεν θα μάς επιβάλει κανείς πώς θα λυθεί» είπε ο κ. Τσίπρας.

  Ο πρωθυπουργός είπε πως η προσπάθεια να χτυπηθούν οι διακινητές είναι κοινή, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν τόσα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία από την πολυετή κούρσα εξοπλισμών, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο ένας απέναντι στον άλλο», και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές.

  Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία για επανεισδοχή.

  Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να τονίσω ότι η Ελλαδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού για τους πρόσφυγες, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ευρώοης παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και των διακινητών».

  Σημείωσε ακόμη πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής δίνει μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει βούληση και δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να τους την πούμε με ειλικρίνεια» είπε.

  «Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»

  Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

  Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

  Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας.

  Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.

  Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

  Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.

  Τελετή ανακήρυξης του Αλ. Τσίπρα ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης

  To απόγευμα θα πάει στο Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ και αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

  Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Το δείπνο αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες βραδυνές ώρες.

  Στην κυβερνητική αντιπροσωπία συμμετείχαν οι υπουργοί: Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας, Ελένη Κουντουρά, Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Μάρδας.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk