Στις στέπες του Καζακστάν προσεδαφίστηκε την Τετάρτη η κάψουλα Soyuz που έφερε ξανά στη Γη τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι δύο εκ των οποίων είχαν περάσει σχεδόν έναν χρόνο στο διάστημα. Η ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος θα δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις παρατεταμένης παραμονής ανθρώπων στο διάστημα, ιδιαίτερα δε καθώς ο ένας από αυτούς (ο σταρ του Twitter Σκοτ Κέλι) έχει δίδυμο αδερφό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για «αντιπαραβολή».

Η προσγείωση
H κάψουλα προσγειώθηκε κοντά στο Ζεζκαζγκάν του Καζακστάν στις 10:26 της Τετάρτης τοπική ώρα (04:26 ώρα Αθήνας). Τα συνεργεία εδάφους εντόπισαν την κάψουλα και περισυνέλεξαν τους τρεις αστροαναύτες, τον αμερικανό Σκοτ Κέλι και τους ρώσους Μικάιλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόφ.

Οι Κέλι και Κορνιένκο είχαν μείνει αυτή τη φορά για 340 ημέρες στον ISS, μέχρι στιγμής ρεκόρ για τον Διεθνή Σταθμό. Ο Σκοτ Κέλι έχει μονοζυγωτικό δίδυμο αδερφό, τον επίσης αστροναύτη Μαρκ (οι δύο τους είναι τα μοναδικά αδέλφια που έχουν ταξιδέψει και οι δύο στο διάστημα). Η σύγκριση των οργανισμών τους μετά την «εξορία» του ενός μπορεί να δώσει επιπλέον στοιχεία για το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν μείνει για καιρό έξω από τη Γη.

Ο Σκοτ Κέλι είχε επίσης αποδειχθεί… ταλέντο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τον λογαριασμό του στο Twitter ακολουθούν περίπου 950.000 χρήστες και σε αυτόν αναρτούσε φωτογραφίες από ψηλά που αναμεταδίδονταν μέσα στα πρώτα λεπτά από χιλιάδους άλλους χρήστες.

Μεταξύ των πολλών φωτογραφιών που έδειχναν είτε την απίστευτη φυσική ομορφιά γεωολογικών σχηματισμών ή ουράνιων φαινομένων (το αγαπημένο του ήταν το βόρειο Σέλας από πάνω), αναρτούσε είτε φωτογραφίες των λουλουδιών που μεγάλωναν στις γλάστρες του Διαστημικού Σταθμού είτε απο ψηλά πόλεις και σημεία που, για οποιαδήποτε λόγο, κυριαρχούσαν στη διεθνή επικαιρότητα (όπως φωτογραφίες από την Αθήνα κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου).

Newsroom ΔΟΛ