Φρένο σε φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος προσφύγων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, θέτοντας σε διατίμηση προϊόντα, όπως εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, χυμούς, τοστ, τα οποία πωλούνται από καταστήματα κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι. Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 520, 2.3.2016) το απόγευμα της Τετάρτης, προβλέπεται ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση των ανώατατων τιμών ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

Ο έλεγχος των τιμών ισχύει για επιχειρήσεις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες / παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη.
Πρόκειται για κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ – καφέ μπαρ, ταχυφαγεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα, σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και λοιπά σημεία πώλησης.
Τα εννέα προϊόντα στα οποία τίθεται ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) είναι:
* Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου
* Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου
* Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1.500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου
* Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο.
* Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο
* Τσάι ρόφημα ζεστό
* Τσάι ρόφημα κρύο
* Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1.000 ml
* Χυμοί φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρημένοι εντός ή εκτός ψυγείου
Η απόφαση για ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και εκδόθηκε «προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών» στον άξονα του οδικού δικτύου όπου κινούνται πρόσφυγες και μετανάστες.