Με τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών να κάνουν επίσημα το «ντεμπούτο» τους στην παγκόσμια αγορά, ο κλήρος πέφτει στην… αφή! Προκειμένου ο χρήστης να απολαμβάνει μια ακόμα πιο αληθοφανή «βουτιά» στον εικονικό κόσμο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανέπτυξαν μια στολή που θα του επιτρέπει να λαμβάνει απτικό ερέθισμα.

«Αγγίζοντας» τον εικονικό κόσμο

Η επαναστατική στολή η οποία αποτελείται από ένα γιλέκο και γάντια, εξοπλισμένα με αισθητήρες, σχεδιάστηκε από την NullSpace VR – μια νεοφυής επιχείρηση (start-up) που δημιουργήθηκε από μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Σύμφωνα με τους ίδιους, η στολή φοριέται εύκολα και γρήγορα πάνω από τα ρούχα του χρήστη.

«Θέλαμε να προσφέρουμε στους χρήστες την δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον “χώρο” στο εικονικό περιβάλλον, να κινούνται πραγματικά μέσα σε αυτό και αυτό με την σειρά του, να γίνεται αντιληπτό ως ένα πραγματικό περιβάλλον γύρω τους» εξηγεί ο Λούσιεν Κόουπλαντ, ιδρυτής του start-up ο οποίος μάλιστα για την ώρα έχει «παγώσει» τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο εν λόγω πρότζεκτ.

«Με την στολή εικονικής πραγματικότητας οι χρήστες μπορούν να απλώσουν το χέρι τους και να νιώσουν έναν εικονικό τοίχο ή να νιώσουν οποιαδήποτε διάδραση έχουν με το εικονικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Έτσι θα μπορούν να απολαύσουν παιχνίδια δράσης, ή να επιδοθούν σε κάποιο άθλημα εικονικά. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, αισθητή σε όλο το σώμα του χρήστη» προσθέτει ο Κόουπλαντ.

Άπειρες οι εφαρμογές

Η εν λόγω τεχνολογία σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να βρει πολλές εφαρμογές ως προς την αναπαράσταση διαφόρων σεναρίων π.χ. πυρκαγιές, ατυχήματα, σκηνές εγκλήματος ή ακόμα και διαστημικές σκηνές, για την εκπαίδευση σωστικών συνεργείων, αστυνομικών, αστροναυτών κ.ά.

Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην εμπειρία gaming, δοκιμάζοντας την στολή εικονικής πραγματικότητας με την μάσκα της Oculus, Rift.