Μεγάλη έκταση παίρνουν στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία δύο «περιφερειακά» περιστατικά για το προσφυγικό, επειδή δείχνουν πόσο βιτριολικό έχει γίνει το κλίμα: Μετά τους προπηλακισμούς από το πλήθος με στόχο πρόσφυγες που έφταναν με λεωφορείο στην κωμόπολη Κλάουσνιτς -αλλά και επικρίσεις για την στάση της αστυνομίας- στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται επεισοδιακή πυρκαγιά σε κέντρο για πρόσφυγες, που συνοδεύτηκε από… επευφημίες και χειροκροτήματα παριστάμενων.

Τα περιστατικά μπορεί να έχουν, από μόνα τους, περιορισμένη σημασία, όμως για τα γερμανικά ΜΜΕ συνοψίζουν το πιεστικότερο αυτή την στιγμή πρόβλημα στην πολιτική σκηνή: Την στάση απέναντι στο προσφυγικό και τις ανησυχίες για άνοδο της ξενοφοβίας.

Στο κλίμα εξαιτίας της Κολωνίας, που μετατόπισε το κέντρο βάρους της δημόσιας συζήτησης στο προσφυγικό (και είχε γίνει η θρυαλλίδα για να ξεσπάσει ένα ανεξέλεγκτο «κύμα» αναφορών κάθε είδους, με ορισμένους να βλέπουν ακόμη και απενοχοποίηση του ξενοφοβικού λόγου) έχει βρεθεί η ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος AfD και η πανταχόθεν πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ (από το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης ή από άλλες πρωτεύουσες).

Οι επικείμενες εκλογές σε τρία κρατίδια στις 13 Μαρτίου (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ) έχουν μετατραπεί σε δοκιμασία του «πολιτικού ανέμου» με το βλέμμα ειδικά στα ποσοστά του AfD.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πυρκαγιά που ξέσπασε την νύχτα προς Κυριακή σε κτίριο που προοριζόταν για φιλοξενία προσφύγων στο Μπάουτσεν της Σαξονίας.

Η πυρκαγιά ήταν άγνωστης αιτίας με υποψίες για εμπρησμό, όπως οι περισσότερες σε κτίρια που καίγονται κατά τη διάρκεια μετατροπών τους σε κέντρα πρόσφυγες. Βρίσκεται όμως στα πρωτοσέλιδα επειδή όταν έφτασε η Πυροσβεστική, είχαν μαζευτεί και αρκετοί περαστικοί που… χειροκροτούσαν για τη φωτιά και φώναζαν συνθήματα εναντίον των προσφύγων.

«Πολλοί σχολίαζαν την πυρκαγιά με υποτιμητικές αναφορές ή με απροκάλυπτη ικανοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας. Δύο εξ αυτών, δύο νεαροί «υπό την επήρεια αλκοόλ» αναφέρει η αστυνομία, προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο της κατάσβεσης και τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση.

Μέχρι τότε, ψηλά στις εφημερίδες και στις συζητήσεις στα γερμανόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρισκόταν ένα άλλο περιστατικό σε άλλη κωμόπολη στο ίδιο κρατίδιο, το Κλάουσνιτς.

Το βράδυ της Πέμπτης, είχε φτάσει λεωφορείο που μετέφερε περίπου 30 πρόσφυγες στο Κλάουσνιτς (οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες ή ανήλικοι) το οποίο όμως «υποδέχτηκε» ομάδα που είχε μπλοκάρει την είσοδο του κέντρου.

Η ομάδα φώναζε συνθήματα εναντίον των προσφύγων, μαζί με την φράση «εμείς είμαστε ο λαός» -φράση με ιδιαίτερο βάρος στη Γερμανία (ακουγόταν στις διαδηλώσεις πριν την πτώση του Τείχους), αλλά την οποία έχει συνειδητά προσπαθήσει να οικειοποιηθεί πρόσφατα το ξενοφοβικό Pegida.

Η αστυνομία αναφέρει ότι η παρουσία της απέτρεψε χειρότερες εξελίξεις – στάση που κρατά και απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται ξεχωριστά για ένα συμβάν στα γενικότερα περιστατικά: Ένας από τους αστυνομικούς τράβηξε με τη βία έναν φοβισμένο έφηβο από το λεωφορείο για να τον οδηγήσει μέσα στο κτίριο, ενώ ο όχλος συνέχιζε να φωνάζει.