Τέλος στα βαριά γυαλιά οράσεως, στις ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές και στα χοντρά smartphones έρχονται να δώσουν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Το μυστικό σύμφωνα με τους ίδιους κρύβεται σε έναν καινοτόμο επίπεδο φακό δέκα φορές λεπτότερο από μια… ανθρώπινη τρίχα!

«Ενας φακός μπορεί να είναι κυρτός αλλά και επίπεδος. Ο δεύτερος ανοίγει την πόρτα για νέες εφαρμογές π.χ. στις κάμερες των smartphones, μειώνοντας έτσι σημαντικά το πάχος των συσκευών»
εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ράγες Μενόν. Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην αρχή της περίθλασης, που εντοπίζεται στα φτερά της πεταλούδας, κατά την οποία το φως αλληλεπιδρά με τις μικροδομές του φακού, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται της ευθείας πορείας του.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έρχονται να διορθώσουν τη γενική παρερμηνεία γύρω από τη χρωματική απόδοση των επίπεδων φακών»
προσθέτει ο δρ Μενόν. «Στη φύση κάτι τέτοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε τα φτερά μιας πεταλούδας. Τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε είναι αποτέλεσμα της περίθλασης του φωτός. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός ουράνιου τόξου».
Σερφάροντας στα σύννεφα!

Ποιος είπε ότι το σέρφινγκ είναι μόνο για τη θάλασσα; Το Wingboarding, όπως ονομάζεται, υπόσχεται στους τολμηρούς τη δυνατότητα να δαμάσουν τα… σύννεφα. Σύμφωνα με τον επινοητή του, μηχανικό και ιδρυτή της Wyp Aviation Ααρον Γουιπιζίνκσκι, το νέο είδος σέρφινγκ στους αιθέρες βασίζεται σε μια σανίδα η οποία ξεφεύγει από τη λογική των πέδιλων του σκι και παραπέμπει περισσότερο σε φτερά αεροσκάφους, ούτως ώστε να μπορεί να πετάει ακολουθώντας ένα μικρό αεροσκάφος. Η ιδέα που μοιάζει να ξεπηδάει από τις ταινίες «Fantastic Four» και παραπέμπει στον Ασημένιο Σέρφερ βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Επειτα από την κατασκευή ενός προτύπου μινιατούρας, τώρα ο Γουιπιζίνκσκι μέσω της ιστοσελίδας του (www.wypaviation.com) αναζητεί οικονομική στήριξη προκειμένου να καταφέρει να κατασκευάσει ένα πρότυπο κανονικού μεγέθους, με σκοπό να αρχίσει τις δοκιμές.
Μαθήματα μουσικής από τον BACh
Εναν ηλεκτρονικό «δάσκαλο» μουσικής ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τufts. Το σύστημα Brain Automated Chorales, γνωστό και ως BACh, μετράει την εγκεφαλική δραστηριότητα –και συγκεκριμένα τα επίπεδα του οξυγόνου του εγκεφάλου –του υποψήφιου μαθητή με τη βοήθεια μιας «έξυπνης» κορδέλας που φοράει στο κεφάλι. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται μέσω της λειτουργικής φασματοσκοπίας εγγύς υπερύθρου και βοηθούν το σύστημα ώστε να προσαρμόσει τον ρυθμό του μαθήματος στα μέτρα του κάθε μαθητή, με σκοπό τη μέγιστη απόδοσή του. Δοκιμές σε αρχάριους έδειξαν ότι το μάθημα στα «μέτρα» τους ήταν πιο αποδοτικό από την κλασική μέθοδο εκμάθησης, καθώς κατέγραφαν μεγαλύτερη πρόοδο και έπαιζαν τα μουσικά κομμάτια με μεγαλύτερη ακρίβεια. «Το σύστημα παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του μαθητή με αποτέλεσμα να γνωρίζει πότε είναι σε θέση να επεξεργαστεί επιπλέον νέες πληροφορίες. Μόλις για παράδειγμα καταλάβει ότι ο ίδιος έχει μάθει ένα μέρος της ύλης, το BACh προσθέτει νέα στοιχεία στη διαδικασία της εκμάθησης ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη της δυσκολίας» εξηγούν οι επιστήμονες.
Ακουστικά-«περιδέραιο»


Ενα εντυπωσιακό ζευγάρι Bluetooth ακουστικών για μουσική απόλαυση και «καθαρές» συνομιλίες πρόκειται να παρουσιάσει η LG Electronics τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2016 που διοργανώνεται στις 22-25 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη. Ο λόγος για τα νέα TONE Platinum, τα οποία δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία συστημάτων ήχου Harman Kardon. Χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους, τα ακουστικά φοριούνται στον λαιμό αφήνοντας τα χέρια του χρήστη ελεύθερα, ενώ με τη βοήθεια του ειδικού κορδονιού οι «ψείρες» προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του και τοποθετούνται στα αφτιά χωρίς να μπερδεύονται. Οταν η χρήση των ακουστικών ολοκληρωθεί χάρη στον ειδικό μηχανισμό, οι ψείρες μαζεύονται και πάλι στο πάτημα ενός κουμπιού. Η λεπτομέρεια από αλουμίνιο σύμφωνα με την LG ενισχύει την απόδοση του ήχου, ενώ η τεχνολογία Codec aptX HD Audio υπόσχεται κρυστάλλινο ήχο επιπέδου CD.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ