Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκα ένα ναυάγιο. Περπάτησα επάνω στο κατάστρωμα του βυθισμένου πλοίου, έπαιξα με τα φιλικά ψαράκια, παρατήρησα τα σαλάχια «εν πτήσει» λουσμένα στο φως και θαύμασα μια επιβλητική φάλαινα την ώρα που περνούσε πάνω από το κεφάλι μου. Οχι, δεν άρχισα τις καταδύσεις, δοκίμασα το Vive: τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας της HTC, η οποία μάλιστα αναμένεται στη χώρα μας γύρω στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου αποκλειστικά από τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Η εμπειρία μιας «βουτιάς» στην εικονική πραγματικότητα, εντυπωσιακή. Φορώντας τη μάσκα κανείς μπορεί να ταξιδέψει σε μέρη μακρινά από την άνεση του σπιτιού του, να επισκεφθεί αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στη ζωγραφική, στη μαγειρική, στις κατασκευές ή ακόμη και στις… σπαζοκεφαλιές.

H ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του HTC Vive πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στο The Mall Athens

«Βουτιά» στον εικονικό κόσμο

Το HTC Vive αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας της ταϊβανέζικης HTC με την αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών και ψηφιακής διανομής Valve, η οποία και θα προσφέρει το απαραίτητο περιεχόμενο μέσω του ψηφιακού της καταστήματος Steam.
Σύμφωνα με την HTC, η πολυαναμενόμενη μάσκα εικονικής πραγματικότητας υπόσχεται να μεταλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία μεταφέροντάς τους κυριολεκτικά σε έναν εικονικό κόσμο συνοδευόμενο από άπειρες δυνατότητες εκμάθησης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Η αλήθεια είναι ότι το HTC Vive δεν προκαλεί ζαλάδα ή ναυτία στον χρήστη κατά τη λειτουργία του. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, συμβαίνει γιατί η συσκευή συνδέεται απευθείας με ηλεκτρονικό υπολογιστή –σε αντίθεση με άλλες συσκευές που συνεργάζονται, π.χ. smartphones -, γεγονός που χαρίζει στην προβαλλόμενη εικόνα ταχύτητα «φιλική προς την όραση».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η εικόνα προβάλλεται στην εσωτερική οθόνη OLED ανάλυσης 2.160 Χ 1.200 πίξελ, με τον ρυθμό ανανέωσης των καρέ να αγγίζει τα 90 Hz και με οπτικό πεδίο 110 μοιρών. Με τη βοήθεια αισθητήρων εντοπισμού ο χρήστης μπορεί είτε να απολαύσει μια εικονική εμπειρία από την άνεση του καναπέ του είτε να σηκωθεί, να περπατήσει και να περιηγηθεί στον πραγματικό χώρο και παράλληλα στο εικονικό περιβάλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά του.
Με τα ειδικά χειριστήρια μπορεί να αγγίζει αντικείμενα και να εκτελεί διάφορες εργασίες –π.χ., να σηκώνει τηλέφωνα και να βγάζει φωτοτυπίες σε ένα περιβάλλον εικονικού γραφείου, να πιάνει και να δαγκώνει ένα ντόνατ, να ζωγραφίζει δημιουργώντας τρισδιάστατα έργα τέχνης στον αέρα, να κατασκευάζει εργαλεία ή ακόμη να κρατάει δάδες και παράλληλα να εξερευνά μια καλύβα μυστηρίου.
Κατά τους υπευθύνους της εταιρείας από την Ταϊβάν ο υπολογιστής με τον οποίο επικοινωνεί το Vive οφείλει να πληροί ορισμένα ελάχιστα κριτήρια προκειμένου η συσκευή να συνεπάρει τους χρήστες σε εικονικά «ταξίδια». Kάτι τέτοιο μεταφράζεται σε επεξεργαστή Intel i5 ή ισχυρότερο, 8 GB RAM, μια καλή κάρτα γραφικών (π.χ., Nvidia GTX 970 ή AMD 290), θύρα HDMI, δυο θύρες USB και Windows 7 ή νεότερη έκδοση.

HeliosPlus