Όλα τάχε η Μαργιωρή, ο φερετζές της έλλειπε. Δεν μας έφτανε η μεγάλη κακομοιριά της οικονομικής κρίσης με τα τόσα δυσάρεστα , μας προέκυψε και το πρόβλημα των προσφύγων. Το θέμα αυτό γιγαντώθηκε από την ανικανότητα και επιπολαιότητα των πολιτικών μας, αλλά ιδιαίτερα αυτής της κυβέρνησης, που τα έχει κάνει όλα στην κυριολεξία μαντάρα..

Και ενώ πλημμυρίσαμε από δεινοπαθούντες πρόσφυγες, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και σκυλοπνίγονται στο Αιγαίο, έχουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους να μας αναθεματίζουν ως ανίκανους και να μας απειλούν ότι θα μας βγάλουν από τη ζώνη του Segen. Και τι ποιεί σε όλ’ αυτά η κυβέρνηση ; Τίποτε. Απλώς, προσπαθεί να υλοποιήσει την επιθυμία των Ευρωπαίων, για την κατασκευή των τεσσάρων κέντρων ασύλου (hot spot), για τους καθημερινά επερχόμενους πρόσφυγες από την Τουρκία, που βρίσκονται εκεί περισσότεροι από δυο εκατομμύρια .

Η υλοποίηση αυτών των κέντρων αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια, δεν έχει μυαλό για τη λύση του προβλήματος. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση, γιατί με τις πραγματοποιούμενες ροές των προσφύγων (χιλιάδες) τα άσυλα αυτά θα γεμίσουν ασφυκτικά. Και τότε, τι γίνεται ; Με δυο λόγια, χάος !!!!!!

Το θέμα της Συρίας είναι ουσιαστικά των ίδιων των Σύρων, που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, του ΟΗΕ, των Ρώσων, των Αμερικανών, των Ιρανών, των Σαουδαράβων και των Τσιχαντιστών. Αφού αυτοί δεν μπορούν να συμβιβαστούν , για να τελειώσει ο αλληλοσφαγμός, δεν πρόκειται να φτιάξει η κατάσταση.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι, μικροί και μεγάλοι, μας λένε και κανονίζουν καθημερινά πόσους πρόσφυγες θα δεχτούν. Εμείς τι κάνουμε ; Τίποτε. Παραμένουμε ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει ας έρθει. Εμείς έχουμε ήθος….

Η λύση

Η Ελλάδα ανακοινώνει πόσο κόσμο μπορεί να δεχθεί. Από εκεί και ύστερα στέλνει πρώτον, τον πολεμικό της στόλο να ελλιμενισθεί στα χωρικά ύδατα των νησιών, απ’ όπου οι άκατοι θα περιπολούν στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δεν θα επιτρέπουν σε κανένα σκυλοπνίχτη με πρόσφυγες να περάσει. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ότι το Αιγαίο είναι απροσπέλαστο και θα σταματήσουν οι ροές. Δεύτερον, στρατοπεδεύουν σε όλο το μήκος του Έβρου ελληνικά αγήματα του στρατού και εμποδίζουν τον οποιονδήποτε να περάσει το ποτάμι και να πατήσει το ελληνικό έδαφος. Τρίτον, ζητά συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να επιτρέψει στο έδαφός της το ελληνικό συνεργείο, για τον έλεγχο των προσφύγων , προκειμένου να περάσουν από την Ελλάδα και να πάνε στη χώρα της επιθυμίας τους. Αν δεν συμφωνήσει η Τουρκία, τότε το συνεργείο ελέγχου εγκαθίσταται στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπου πραγματοποιεί τους ελέγχους και εφοδιάζει τους πρόσφυγες με τα κατάλληλα χαρτιά για να ταξιδεύσουν από την Τουρκία οδικώς ή αεροπορικώς, εκεί όπου τους δέχονται. Έτσι, θα σταματήσει η άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των ανθρώπων, οι πνιγμοί , οι άπειρες κακουχίες και ο εξευτελισμός, που δέχονται καθ’οδόν.


Ο κ. Θ. Αυγερινός, είναι συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας