Σε σημείο μηδέν βρίσκεται η Λάρκο, μία από τις ιστορικότερες ελληνικές βιομηχανίες, η οποία με αφετηρία το 1963 αποτελεί μία από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο.
Δυστυχώς όμως η κρατική εταιρεία, αντί να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται, από το 2008 ακολουθεί καθοδική πορεία, η οποία σήμερα την έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.
Το κύριο πρόβλημα είναι το μη ρεαλιστικό κόστος παραγωγής, το οποίο την καθιστά μη ανταγωνιστική. Σε μια αγορά commodities, η οποία βρίσκεται μάλιστα σε κρίση, η Λάρκο μόνο ζημιές αναφέρει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα το κόστος παραγωγής της σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 16.000 δολαρίων ο τόνος τη στιγμή που η διεθνής τιμή νικελίου πέφτει συνεχώς και διαμορφώνεται στα 8.500 δολάρια ο τόνος.
Ενα από τα καίρια προβλήματα της βιομηχανίας που συντελεί και στο αυξημένο κόστος παραγωγής, για το οποίο μάλιστα κρούουν συνεχώς τον κώδωνα κινδύνου τα σωματεία της Λάρκο, είναι το υπέρογκο τιμολόγιο ρεύματος των €60/MWh. Είναι αυταπόδεικτο πως την ώρα που διεθνώς εργοστάσια αντίστοιχα της Λάρκο πληρώνουν €25/MWh το κόστος αυτό «σκοτώνει» την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία καταναλώνει ετησίως 1 εκατ. MWh. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα η Λάρκο είναι αντιμέτωπη με ένα φαινομενικό χρέος προς τη ΔΕΗ που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Κρίσιμη η επόμενη ημέρα


Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά οι μέτοχοι αλλά και η διοίκηση της Λάρκο κάνουν κινήσεις σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την επόμενη ημέρα της εταιρείας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα του ενεργειακού κόστους έχει τεθεί σε προτεραιότητα και ήδη η Λάρκο έχει εισέλθει σε διαδικασία διαιτησίας με τη ΔΕΗ για τα χρέη, η οποία, αν αποφέρει τα σωστά αποτελέσματα, μπορεί πραγματικά να δώσει μια ανάσα στη νικελιοβιομηχανία.
Προκειμένου βέβαια να δοθεί ουσιαστική λύση, καίριας σημασίας είναι όχι μόνο η διευθέτηση των υπαρχόντων χρεών αλλά και η κατάληξη σε μια τιμή ρεύματος η οποία θα είναι εφάμιλλη του διεθνούς ανταγωνισμού και θα μπορέσει να δώσει στην ιστορική βιομηχανία την κινητήριο δύναμη που τόσο χρειάζεται.
«Επιστρέψτε €136 εκατ.»


Οι απαιτούμενες κινήσεις χρειάζεται να γίνουν άμεσα καθώς υπάρχει κάτι ακόμη που θα μπορούσε να αποτελέσει για τη Λάρκο το τελικό χτύπημα. Πρόκειται για την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 136 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2014.
Συγκεκριμένα η υπόθεση έχει ως εξής, όπως περιγράφει και η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωσή της τότε: τον Μάρτιο του 2013 η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της Λάρκο από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη Λάρκο υπό τέτοιους όρους και ότι επομένως τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.
Συνεπώς η Λάρκο εκαλείτο να επιστρέψει το ποσό των 136 εκατ. ευρώ εντόκως ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.
Η υπόθεση είχε μείνει στον «αέρα» από το 2014. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έστειλε τον Δεκέμβριο επιστολή για την άμεση εκτέλεση της ανάκτησης στην οποία τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές ουδέποτε υπέβαλαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης και καλούνται για άλλη μία φορά να υποβάλουν τις αναγκαίες πληροφορίες και έγγραφα που να αποδεικνύουν την εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής». Η επιστολή συνεχίζει προειδοποιώντας ότι, αν οι ελληνικές αρχές δεν εφαρμόσουν την απόφαση της Επιτροπής χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα.
Κυρώσεις


Η επιστολή έκλεινε ζητώντας τις πληροφορίες μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, διάστημα το οποίο έχει βέβαια παρέλθει κατά πολύ, δεδομένου ότι η επιστολή είχε ημερομηνία 18.12.2015. Αρα αυτή τη στιγμή η Λάρκο πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο 136 εκατ. ευρώ, διαφορετικά η χώρα θα υποστεί κυρώσεις.
Με βάση αυτό το δεδομένο είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο ότι με βάση ανακοίνωση του Σωματείου της Λάρκο την 1η Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως στις συναντήσεις με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με τον υπουργό Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη τους είπαν ότι για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων δεν υφίσταται θέμα και αυτό θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
Εν όψει πάντως αυτών των εξελίξεων φαίνεται ότι η μόνη οδός για τη Λάρκο είναι η θωράκισή της. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βασικό άξονα το ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και τη σταδιακή επαναφορά σε θετική πορεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ