• Αναζήτηση

Πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη

Έγκυος που επέστρεψε πρόσφατα στην Ισπανία από την Κολομβία έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας σε έγκυο γυναίκα στην Ευρώπη.

Έγκυος που επέστρεψε πρόσφατα στην Ισπανία από την Κολομβία έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας σε έγκυο γυναίκα στην Ευρώπη.

Η γυναίκα «παρουσίασε συμπτώματα αφού είχε ταξιδέψει στην Κολομβία», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επτά τα κρούσματα στην Ισπανία

Συνολικά στην Ισπανία έχουν καταγραφεί επτά «εισαγόμενα» κρούσματα, ασθενείς δηλαδή που προσβλήθηκαν από τον ιό σε κάποιο ταξίδι τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η ασθενής, που διανύει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και η περίπτωσή της, όπως και όλες οι υπόλοιπες, δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο ιός Ζίκα είναι επικίνδυνος για τις εγκυμονούσες διότι προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί αρκετές δεκάδες κρούσματα, μεταξύ ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε αναφερθεί καμία έγκυος ασθενής.

Μετάδοση του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής

Στο Ντάλας, στις ΗΠΑ, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα όπως επιβεβαίωσαν οι τοπικές υγειονομικές Αρχές, οι οποίες προσθέτουν ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό μετάδοσης του ιού από τσίμπημα κουνουπιού στην πολιτεία του Τέξας.

Οι υγειονομικές Αρχές του Ντάλας ανέφεραν ότι το περιστατικό που κατέγραψαν μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής, συμπληρώνοντας ότι έλαβαν την επιβεβαίωση για τη μόλυνση από το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Το CDC ανακοίνωσε πως δεν έχει ερευνήσει πώς μεταδόθηκε ο ιός, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν στοιχεία και για δύο προηγούμενα κρούσματα, ένα στο Κολοράντο το 2008 και ένα δεύτερο στη Γαλλική Πολυνησία το 2013, στα οποία ο ιός είναι πιθανό να μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με tweet των πολιτειακών υγειονομικών Αρχών, το άτομο που μολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει, αλλά κόλλησε τον ιό από άτομο που είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία του ατόμου για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Newsroom ΔΟΛ

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk