Μιλώντας για πρώτη φορά για το «μαύρο» που όλοι είδαμε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013 ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά, υπερασπίζεται την υψηλού ρίσκου απόφαση αλλά παραδέχεται ότι «ήταν λάθος ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ».
«Δεν έγινε σωστή διαχείριση»


«Δεν ήταν δική μου επιλογή» αποκαλύπτει ο πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μιλώντας αποκλειστικά στον υπογράφοντα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Θανάση Παπακώστα «Ραδιόφωνο στο Πατάρι», μιας ταινίας η οποία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον προσεχή Μάρτιο. Το φιλμ καταγράφει την περιπέτεια του Αυτοδιαχειριζόμενου ΜεταΔεύτερου (www.metadeftero.gr), του πιο ανοικτού και πολυπρόσωπου web radio στην Ελλάδα, με αρχικό πυρήνα απολυμένους παραγωγούς της ελληνικής ραδιοφωνίας και αλληλέγγυους. Επειτα από δυόμισι χρόνια ο κ. Κεδίκογλου διαπιστώνει αυτοκριτικά ότι οι τότε κυβερνώντες δεν υποψιάζονταν καν τη θύελλα των διαμαρτυριών που ξέσπασε αστραπιαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με την απόφασή τους. «Είχατε υπολογίσει την αντίδραση που προκάλεσε η απόφαση αυτή;» ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό. «Προφανώς όχι, προφανώς όχι. Και δεν έγινε και σωστή διαχείριση» επικοινωνιακά, παραδέχεται, καθώς «δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις». Κατά τον κ. Κεδίκογλου η δημόσια τηλεόραση «δεν έκλεισε» καθώς «συνέχισε να υπάρχει πολύ γρήγορα». Και «ούτε υπήρχε κανένας στόχος να κλείσει η δημόσια τηλεόραση. Δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα, όπως πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατική κοινωνία».
Με την ευκαιρία, ο κ. Κεδίκογλου επιτίθεται σφόδρα στους συνδικαλιστές της ΕΡΤ λέγοντας ότι «θα την έκλειναν με το που θα άκουγαν τις λέξεις εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου» και ότι «την είχαν κλειστή όλα τα Σαββατοκύριακα εκείνο το διάστημα με κάποιες απαράδεκτες διεκδικήσεις». Για τη σημερινή ΕΡΤ ο βουλευτής Ευβοίας λέει ότι του θυμίζει «σοβιετική τηλεόραση ή το βορειοκορεατικό μοντέλο».
Το κείμενο και οι εμπνευστές


Το κείμενο που εκφώνησε στις 11 Ιουνίου 2013 ο κ. Κεδίκογλου επρόκειτο αρχικά να διαβάσει ο κ. Σαμαράς αλλά τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός πέταξε την «καυτή πατάτα» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ως εμπνευστές και συντάκτες του φέρονται οι κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης.
Η κινηματογράφηση του κ. Κεδίκογλου έγινε στο πολιτικό του γραφείο στο Σύνταγμα την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016. Οι συντελεστές της ταινίας συμφώνησαν να λάβουν μια σύντομη δήλωσή του, διάρκειας 1,5-2 λεπτών, για το πώς βλέπει ο ίδιος σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ομάδα του ΜεταΔεύτερου υπήρξε έμπρακτα, και παραμένει, αντίθετη στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, κάτι για το οποίο ο πρώην υπουργός ήταν ενήμερος.

Τι είναι το ΜεταΔεύτερο
Το ΜεταΔεύτερο είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο διαδικτυακό ραδιόφωνο πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης. Ο πυρήνας του, απολυμένοι παραγωγοί της ΕΡΑ και δεκάδες αλληλέγγυοι που έσπευσαν μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ξεκίνησε να εκπέμπει ως «Δεύτερο Πρόγραμμα» της ertopen τον Δεκέμβριο του 2013 από την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα. Γρήγορα η ομάδα συγκρούστηκε με την καθεστωτική και εξουσιαστική νοοτροπία των μεγαλοσυνδικαλιστών της ΕΡΤ και εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση. Από τον Ιούνιο του 2014, ως «ΜεταΔεύτερο» πλέον, έχει εντελώς αυτόνομη και ανεξάρτητη από τη δημόσια ραδιοφωνία παρουσία. Εκπέμπει 24ωρο πρόγραμμα από το πατάρι του ιστορικού δισκοπωλείου Music Corner στο κέντρο της Αθήνας, στην ιντερνετική διεύθυνση www.metadeftero.gr, χωρίς διαφημίσεις. Η διεύθυνση ασκείται από τη Γενική Συνέλευση που εκλέγει Ομάδα Προγράμματος με ανακλητά μέλη. Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από την ομάδα και τους ακροατές. Το ντοκιμαντέρ «Ραδιόφωνο στο Πατάρι» καταγράφει την ιστορία, το παρόν και τις προοπτικές αυτού του ραδιοφωνικού εγχειρήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ