Ουκρανός μηχανικός επινόησε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό που θα μπορούσε, κατά τους ισχυρισμούς του, να σώσει τις ζωές επιβατών αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρηματικού Βλαντίμιρ Ταταρένκο, το μυστικό βασίζεται στο αποσπώμενο μέρος της ατράκτου που αντιστοιχεί στην καμπίνα των επιβατών. Εκείνη θα είναι ικανή να αποδεσμεύεται από το υπόλοιπο αεροσκάφος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίζει την ασφαλή κάθοδό της με τη βοήθεια ισχυρών αλεξιπτώτων. Τέλος, η ανεξάρτητη πλέον καμπίνα θα μπορεί να προσγειωθεί τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό. «Οι επιβάτες είναι πιθανό να επιβιώσουν μετά από ένα αεροπορικό ατύχημα» εξηγεί ο τολμηρός μηχανικός αεροναυπηγικής. «Τη στιγμή που οι απανταχού μηχανικοί προσπαθούν να αυξήσουν την ασφάλεια των αεροσκαφών, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για την προστασία των επιβατών». Στο αποσπώμενο μέρος του αεροσκάφους περιλαμβάνεται και ο αποθηκευτικός χώρος των αποσκευών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ατράκτου προκειμένου να περιορίζονται οι απώλειες. Παρ’ όλα αυτά το βίντεο του ουκρανού μηχανικού άναψε «φωτιές» στα social media, καθώς οι αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην καινοτομία του ήταν μάλλον ανάμεικτες. Κάποιοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για την ευρηματικότητά του, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο στην πράξη.
Φορητό στεγνωτήριο
Για τους πολυάσχολους που βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει και καλούνται πολλές φορές να επιλέξουν ανάμεσα στα νωπά και στα… βρώμικα ρούχα, η λύση εντοπίζεται σε ένα φορητό στεγνωτήριο ρούχων που δημιούργησε ένας φοιτητής Νομικής από το Σίδνεϊ.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού του στην Ασία, ο Μάθιου Κόρι αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να στεγνώνει τα ρούχα του γρήγορα. Ετσι δημιούργησε το Dry-Go: μια φορητή συσκευή που θυμίζει ντοσιέ με μέγεθος και βάρος μικρότερο ενός iPad, η οποία είναι ικανή να στεγνώνει τα ρούχα σε μόλις ένα λεπτό. Ο χρήστης ανοίγει την αναδιπλούμενη συσκευή, τοποθετεί στο εσωτερικό της το ρούχο που επιθυμεί να στεγνώσει και την κλείνει. Με τη βοήθεια της θερμότητας η υγρασία εξατμίζεται, δραπετεύοντας από μικρές οπές στην επιφάνεια της συσκευής.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή του είναι ιδανική για όσους ταξιδεύουν πολύ ή ακόμη και για γονείς οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με «εκπλήξεις». Για την ώρα το Dry-Go βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ