Τον περασμένο Οκτώβριο διαπιστώθηκε ότι στη Βραζιλία είχε κάνει την εμφάνιση του ένας τροπικός ιός που συνδέθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας με κρούσματα μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς εγκεφαλικούς βλάβης. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 3.5 χιλιάδες κρούσματα αλλά το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει σημάνει συναγερμός αφού την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν άλλα 400 κρούσματα δείγμα ότι υπάρχει έξαρση του ιού.

Ποιος είναι

Ο ιός ζίκα, ο οποίος εμφανίστηκε στην ιατρική βιβλιογραφία πριν από μισό αιώνα, είναι ενδημικός σε περιοχές της Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Μέχρι σήμερα συνδεόταν με μάλλον ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, εξανθήματα και επιπεφυκίτιδα. Μια απότομη αύξηση των βρεφών που γεννιούνται με μικροκεφαλία, ή ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, οδήγησε τις αρχές της Βραζιλίας σε υποψίες ότι ο ιός ζίκα μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Οι εκτιμήσεις του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας βασίστηκαν σε εξετάσεις ιστών από ένα βρέφος με μικροκεφαλία που έχασε τη ζωή του και βρέθηκε μετά θάνατον θετικό στον ιό.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ίωση έπαιξε ρόλο σε δύο θανάτους ενηλίκων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο ιός ζίκα μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, ένα από τα δύο είδη κουνουπιού που ονομάζονται στην Ελλάδα «κουνούπι-τίγρης», μαζί με το συγγενικό Aedes albopictus. Και τα δύο είδη μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως ο δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός και ο ιός τσικουνγκούνια.

Newsroom ΔΟΛ