Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Διάσκεψη των Προέδρων το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, όπου και συζητηθεί το ζήτημα της σύνθεσης του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προσχωρήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε χθες Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, η οποία προβλέπει την αύξηση των μελών του Συμβουλίου από επτά σε εννέα και την οποία ο κ. Παππάς ανέφερε ότι θεωρεί «απαραίτητη για να θωρακιστεί πολιτικά το ΕΣΡ».
Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε ένταση στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για «παζάρι αισχίστου» είδους». Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Ένωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, το ΚΚΕ και η Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η Ν.Δ. και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.
Αρκετά από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παρέχουν συναίνεση στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως των προσώπων που θα προταθούν για το ΕΣΡ, ενώ τόνιζαν ότι επιθυμούν την αλλαγή του νόμου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την προκήρυξη των αδειών από τον υπουργό Επικρατείας στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Πολλοί θεωρούν ότι η αιφνίδια αύξηση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ σε εννέα, αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για τις θέσεις με περισσότερα κόμματα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη συναίνεση.
Η επίλυση του ζητήματος της σύνθεσης του Συμβουλίου θεωρείται κομβικό σημείο στην αδειοδότηση των καναλιών, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν λυθεί και όλα τα προβλήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαίοι εταίροι εκφράζουν την αντίθεσή τους για την εξαγγελθείσα από τις αρμόδιες πηγές μείωση του αριθμού των καναλιών εθνικής εμβέλειας, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για «κλείσιμο» και όχι εξυγίανση της αγοράς.
Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επιμονή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει έναν συγκεκριμένο τομέα με τη λογική που επικρατούσε σε αυτόν πριν από 15 χρόνια, λογική η οποία έχει για πάντα ξεπεραστεί από τις σύγχρονες τεχνολογίες.



