Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος η γιορτή της τεχνολογίας έμεινε πιστή στο φουτουριστικό… ραντεβού της. Στην καθιερωμένη έκθεση Consumer Electronics Show (6-9 Ιανουαρίου) χιλιάδες νέα γκάτζετ έκαναν το ντεμπούτο τους και νέες τεχνολογίες ήρθαν για να μείνουν. Μονοθέσια drones, αυτοκίνητα-«πύραυλοι», ψυγεία που ψωνίζουν μόνα τους και τηλεοράσεις νέας γενιάς για υψηλή όραση μας ταξίδεψαν για άλλη μία φορά στο μέλλον… σήμερα!
Τα drones γίνονται… μονοθέσια
Ενα μονοθέσιο, αναδιπλούμενο drone, ικανό να φιλοξενεί έναν επιβάτη, παρουσίασε στην έκθεση η κινεζική εταιρεία Ehang. Το 184 Autonomous Aerial Vehicle (AAV) θυμίζει σχεδιαστικά ελικόπτερο, με τους οκτώ έλικες ωστόσο να μετακινούνται από την οροφή σε τέσσερις αναδιπλούμενους βραχίονες οι οποίοι μαζεύουν για εύκολο «παρκάρισμα».
Η ονομασία του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος (184), σύμφωνα με την εταιρεία, προέρχεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του: ένας επιβάτης, οκτώ έλικες και τέσσερις βραχίονες. Η διαφορά του π.χ. από ένα ελικόπτερο εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν απαιτεί άδεια πιλότου καθώς το 184 AAV επιλέγει τη συντομότερη πορεία που θα ακολουθήσει. Το μόνο που έχει να κάνει ο επιβάτης είναι να πατήσει το κουμπί της απογείωσης!
Τα ψυγεία πάνε για… ψώνια


Το νέο ψυγείο Family Hub της Samsung σχεδιάστηκε για να φέρει την οικογένεια ακόμη πιο κοντά. Χάρη στο λειτουργικό Tizen που «τρέχει» και την άνετη οθόνη αφής Full HD LCD 21,5 ιντσών στη δεξιά εξωτερική πόρτα, επιτρέπει στους χρήστες του να παρακολουθούν το περιεχόμενό του (προϊόντα, παλαιότητα), να ψωνίζουν από το σουπερμάρκετ ηλεκτρονικά πληρώνοντας με κάρτα, να ενημερώνονται γύρω από την πρόβλεψη του καιρού της ημέρας, να βλέπουν τηλεόραση (συγχρονίζοντάς το με τη smart TV τους) ή ακόμη να ακούνε μουσική απευθείας μέσω Pandora.

Η LG πάλι, παρουσίασε το ψυγείο SIGNATURE, το οποίο υπόσχεται μια «φρέσκια» ματιά στις οικιακές συσκευές. H μετεξέλιξη του βραβευμένου Door-in-Door σχεδιασμού του νοτιοκορεατικού κολοσσού ονομάζεται Knock-on Door-in-Door και μετατρέπει την αδιάφανη πόρτα του ψυγείου σε διαφανή με ένα ελαφρύ χτύπημα. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την επιθεώρηση του περιεχομένου του ψυγείου χωρίς το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας, με στόχο τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Αυτοκίνητο-«πύραυλος»
Εναν άσο ή μάλλον έναν πύραυλο στο μανίκι της έκρυβε η καλιφορνέζικη εταιρεία Faraday Future. Ο λόγος για το FFZero1, ένα υπεραυτοκίνητο σε φάση προτύπου που μοιάζει να έχει δραπετεύσει από τη φόρμουλα χάρη στους 1.000 ίππους του. Με επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε κάτι λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνάει τα 322 χλμ./ώρα, το πολλά υποσχόμενο concept υπόσχεται επίγειες… πτήσεις.
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο από λευκό ανθρακόνημα. Το τιμόνι διαθέτει ειδική θέση για την ενσωμάτωση smartphone, το πάνελ παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του οδηγού, ενώ το σύστημα Halo Safety υπόσχεται ασφαλέστερη στήριξη του αυχένα του. Στην παρουσίαση του «ιπτάμενου» οχήματος η εταιρεία συμπεριέλαβε και ένα κράνος το οποίο τροφοδοτεί τον οδηγό με νερό και οξυγόνο. Αν και για την ώρα παραμένει άγνωστη η ημερομηνία κυκλοφορίας του, το FFZero1 προορίζεται για «περιορισμένη παραγωγή».

Τηλεόραση υψηλής… όρασης


Της… τηλεόρασης έγινε και εφέτος στη CES. Με τον ανταγωνισμό στο «κόκκινο» οι δέκτες μεγαλώνουν, λεπταίνουν και απαιτούν πλέον υπερόραση. Η Signature G6 OLED 4K τηλεόραση της LG απέσπασε τον τίτλο «Βest of Innovation» και άλλες τιμητικές διακρίσεις χάρη στον ισχνό Picture-on-Glass σχεδιασμό της αγγίζοντας σε πάχος μόλις τα 2,57 χιλιοστά. Τα ηχεία μετακομίζουν στη βάση και το αποτέλεσμα μοιάζει… αέρινο.

Η Samsung αποκάλυψε την εντυπωσιακή νέα σειρά SUHD τηλεοράσεων με ασύγκριτη ποιότητα εικόνας χάρη στην τεχνολογία Quantum Dot. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για τους πρώτους κυρτούς δέκτες χωρίς πλαίσιο οι οποίοι υπόσχονται μοναδική εμπειρία τηλεθέασης από κάθε οπτική γωνία, ενώ προσφέρουν στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε περιεχόμενο ψυχαγωγίας από μία μόνο συσκευή.
Η Sony μπορεί να παραμένει πιστή στις LCD τηλεοράσεις για την ώρα, αλλά εργάζεται πυρετωδώς επάνω στην τεχνολογία Βacklight Master Drive (BMD). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα οπίσθιου φωτισμού για τηλεοράσεις LCD, το οποίο διορθώνει χρώμα και φωτεινότητα αποθεώνοντας την ποιότητα της εικόνας. Ο ιαπωνικός κολοσσός σκοπεύει να το ενσωματώσει στις τηλεοράσεις του μέσα στα επόμενα χρόνια φέρνοντας τις LCD τηλεοράσεις πιο κοντά στις OLED.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ