Σεξουαλική ζωή να την πιεις στο… ποτήρι υπόσχονται τα ευρήματα 40ετούς μελέτης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia, σύμφωνα με τα οποία οι μεσήλικες άνδρες που απολαμβάνουν συχνά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, ή ακολουθούν διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή και μούρα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Βάσει της μελέτης τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις τρεις με τέσσερις μερίδες τροφών ή ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή – τα παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, δηλαδή οργανικά συστατικά τα οποία δεν συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη ή την αύξησή τους – φάνηκε να σχετίζονται με τον περιορισμένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες – μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών – σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέονται με εντυπωσιακά οφέλη ως προς την πρόληψη του εν λόγω προβλήματος.

Εναν θησαυρό φλαβονοειδών κρύβουν τα μούρα

Άσκηση και διατροφή ο συνδυασμός-«πύραυλος»

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την στυτική λειτουργία, ωστόσο νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή είναι εξίσου αποτελεσματική όσο το γρήγορο περπάτημα επί πέντε ώρες την εβδομάδα.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με τον περιορισμό του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας κατά 14%. Ο συνδυασμός ωστόσο της πλούσιας σε φλαβονοειδή διατροφής και της συχνής άσκησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του κινδύνου κατά 21%.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων όπως π.χ. ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά» αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Αεντίν Κάσιντι από το Πανεπιστήμιο East Anglia. «Η μελέτη μας αποτελεί την πρώτη του είδους, η οποία εξετάζει τον συσχετισμό μεταξύ φλαβονοειδών και στυτικής δυσλειτουργίας, ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί σχεδόν το 50% των μεσήλικων ανδρών και των ανδρών προχωρημένης ηλικίας. Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και σε ποτά και ροφήματα π.χ. το τσάι, τα βότανα και το κρασί».

«Συγκεκριμένα εξετάσαμε έξι κύρια είδη φλαβονοειδών τα οποία καταναλώνουμε συχνότερα και διαπιστώσαμε ότι τα τρία από αυτά – οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες – είναι πράγματι ευεργετικά στο πρόβλημα της στυτικής δεισλειτουργίας» υπογραμμίζει ο ειδικός.

«Στο πλαίσιο της μελέτης μας φάνηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 10% χαμηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Και μιλάμε για μόλις για μερικές μερίδες την εβδομάδα. Κορυφαίες πηγές ανθοκυανινών, φλαβανονών και φλαβονών αποτελούν οι φράουλες, τα μύρτιλλα, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή και το κόκκινο κρασί» καταλήγει ο δρ Κάσιντι.