Το επόμενο ρόβερ της Nasa που θα φτάσει στον Άρη, θα μπορούσε να συμπεριφέρεται σαν… γέλη και να κινείται στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη σαν σκουλήκι. Σύμφωνα με πρόσφατη πατέντα της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, το φουτουριστικό πολυμορφικό ρόβερ θα μοιάζει με ένα σακί γεμάτο γέλη, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται στο ανώμαλο έδαφος του Άρη χωρίς να κολλάει σε εμπόδια, σε αντίθεση με περιπτώσεις προηγούμενων διαστημικών ρόβερ.

Για τον λόγο αυτόν, η NASA σχεδίασε ένα διαστημικό όχημα ικανό να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα σαλιγκάρια και τα σκουλήκια.

Διαστημικά «σκουλήκια» εξερεύνησης

«Τα συγκεκριμένα ρομποτικά συστήματα είναι σε θέση να αλλάζουν μορφή ανάλογα με τις απαιτήσεις των διαδρομών τους, προκειμένου να μπορούν να κινούνται με ευκολία στο ανάλογο έδαφος ενώ παράλληλα θωρακίζονται από διάφορους παράγοντες του εκάστοτε περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται» εξηγεί η σύνοψη της έκθεσης που κατέθεσε η NASA.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το ρόβερ από το μέλλον θα αποτελείται από έναν μεγάλο σάκο γεμάτο με ένα υγρό από πολυμερή μνήμης σχήματος. Το ειδικό εξωτερικό περίβλημα του «φουσκωτού» διαστημικού οχήματος θα διαθέτει εξογκώματα που θα του επιτρέπουν να γαντζώνεται σε διαφορετικές επιφάνειες. Τέσσερις βαλβίδες στο εσωτερικό του θα διοχετεύουν το υγρό στα διαφορετικά διαμερίσματα, βοηθώντας το να αλλάζει το βάρος του.

«Τα συμβατικά ρόβερ κινούνται στην επιφάνεια του εδάφους με τη βοήθεια συστημάτων προώθησης» αναφέρει η NASA. «Συγκεκριμένα, σε αμμώδεις περιοχές που εντοπίζονται στα περιβάλλοντα της Σελήνης και του Άρη, τα οχήματα αυτά μπορούν να κολλήσουν. Τα νέα ρόβερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε γήινα εδάφη, π.χ. σε δύσβατες περιοχές όπου δεν μπορεί να κινηθεί ο άνθρωπος ή τα σωστικά συνεργεία».

Μια άλλη εκδοχή του διαστημικού ρομπότ, σύμφωνα με την NASA, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικές σφαίρες οι οποίες θα βρίσκονται κλεισμένες σε μια μεμβράνη και θα βοηθά το όχημα να κινείται προς τα εμπρός.